Meer Belgen op reis, maar met minder geld en niet zo lang

Dit jaar gaat 60% van de Belgen op vakantie. Dat is een forse stijging. Opvallend is wel dat ze minder lang van huis zijn en minder geld willen besteden. Frankrijk, Spanje en het eigen land zijn de meest populaire bestemmingen. Dat blijkt uit de jaarlijkse vakantiebarometer van Europ Assistance.
Design Pics / Paul Quayle

De enquête werd door Ipsos uitgevoerd bij 10.000 mensen in Europa, de Verenigde Staten en Brazilië. In België werden duizend mensen ondervraagd tussen 28 maart en 21 april.

Daaruit blijkt dat 60% van die ondervraagde Belgen dit jaar met vakantie vertrekken. Vorig jaar was dat 47%. Dat is opvallend minder, maar is mogelijk te verklaren omdat de vorige enquête werd afgenomen in de periode na de terreuraanslagen van maart vorig jaar.

Toen hebben mogelijk veel Belgen hun reisplannen ingekort uit vrees voor de veiligheid. De risico's zoals aanslagen zijn overigens nu nog na de prijs de tweede keuzecriteria voor een bestermming. Het klimaat staat op de derde plaats. Gaan er dan meer mensen op reis, dan kiezen ze meer voor kortere verblijven; gemiddeld voor 1,8 weken. 

Gemiddeld wil een Belgisch gezin dit jaar 2.179 euro per vakantie besteden; vorig jaar was dat nog 2.412 euro. Het Europese gemiddelde ligt op 1.989 euro per gezin.

Liever naar Frankrijk, Spanje en het eigen land

De meest populaire bestemmingen voor de Belgen blijven Frankrijk (32%) en Spanje (19%). Dat is bijna elk jaar zo. Wel opvallend is België met 16% voor Italië (12%). New York, Rome en Barcelona blijven de meest populaire steden die Belgen willen bezoeken.

Iets meer dan de helft van de Belgen zoekt vooral ontspanning (51%) en 38% wil andere culturen ontdekken.

Zoals meestal zijn de auto en het vliegtuig de meest populaire vormen van vervoer, maar opvallend is de stijging van de trein van 2 naar 11%. Europ Assistance heeft geen verklaring voor die plotse aandacht voor het treinvervoer.

Meest gelezen