Meer dan 20 doden bij aanslagen in Bagdad

Bij een aanslag met een bomauto bij een ijssalon in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn meerdere doden en gewonden gevallen. Terreurgroep IS heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Over hoeveel doden er bij de aanval vieren, heerst nog onduidelijkheid.

Rond middernacht ontplofte een bomauto die geparkeerd stond bij een ijssalon in de wijk Karrada. Op dat moment was het er erg druk. Na zonsondergang, het moment van het breken van de vasten, trekken veel mensen naar restaurants en eetstalletjes. Er zouden minstens 13 doden en meer dan 20 gewonden gevallen zijn.

Enkele uren later ontplofte een bomauto in de buurt van een overheidsgebouw in de wijk Shawaka. Daarbij zouden 7 mensen omgekomen zijn en 40 mensen gewond geraakt zijn.

De aanslag bij het ijssalon is opgeëist door terreurgroep IS. Via zijn communicatiekanaal Amaq spreekt IS over een aanslag tegen "een bijeenkomst van sjiieten". Wie verantwoordelijk is voor de tweede aanslag, is nog niet bekend.

De aanslagen komen op het moment dat IS in Irak steeds meer in het nauw zit. De laatste maanden vechten Iraakse regeringstroepen tegen IS in de stad Mosul, een van de laatste plekken waar de terreurgroep nog de dienst uitmaakt.

In Karrada vonden de afgelopen jaren al meerdere aanslagen plaats. In juli vorig jaar kwamen, eveneens tijdens de ramadan, bij de ontploffing van een bomvrachtwagen en de branden die daarop volgden in de wijk meer dan 320 mensen om het leven. Het ging om een van de zwaarste aanslagen in de geschiedenis van het land.

Meest gelezen