Nederlands parlement kiest Tjeenk Willink als informateur

De Tweede Kamer of het "lagerhuis" van het Nederlands parlement heeft dinsdag Herman Tjeenk Willink aangewezen als informateur. De minister van Staat en voormalig vicepresident van de Raad van State moet de vastgelopen regeringsformatie uit het slop trekken. De sociaaldemocraat Tsjeenk Willink is een veteraan in politiek Den Haag.

Alleen de rechtspopulistische Partij voor de Vrijheid PVV en Forum voor Democratie stemden tegen de voordracht.

De aanstelling van de politieke veteraan Tjeenk Willink werd maandag geopperd door scheidend informateur Edith Schippers, die voor zichzelf geen mogelijkheden meer zag om door te gaan. Elke mogelijke meerderheidscoalitie stuit "op bezwaren van op zijn minst een van de betrokken fracties", schreef ze in haar eindrapport.

Dinsdagavond verstrekt Kamervoorzitter Khadija Arib de sociaaldemocratische "éminence grise" en "ontmijner" van de Nederlandse politiek zijn opdracht. Naar verluidt begint hij woensdag al aan zijn taak.

Arib ontvangt Willink waarschijnlijk rond 19.00 uur dinsdagavond in de Stadhouderskamer, waar zijn rechtsliberale voorganger Edith Schippers de afgelopen maanden vruchteloos probeerde een regering te smeden.

Een poging om een meerderheid op de been te brengen tussen de rechtsliberale VVD, het christendemocratische CDA, het linksliberale D66 en GroenLinks liep spaak. Een mogelijke omwisseling van GroenLinks door de ChristenUnie bracht ook geen soelaas.

Ontmijner richtte al eerder regeringen op

De 75-jarige Tsjeenk Willink komt uit de sociaaldemocratische PvdA, die de grote verliezer was van de verkiezingen van maart. Toch is een een ervaren politicus die jarenlang voorzitter was van de Eerste Kamer en lange tijd adviseur was van koningin Beatrix.

Het vormen van regeringen is dan weer een kolfje naar zijn hand. Als informateur effende hij het pad voor de eerste paarse regering van Wim Kok in 1994. In oktober 2010 deed hij dat nog eens voor de eerste regering van de liberaal Mark Rutte.

Meest gelezen