Partena Dienstencheques betreurt stakingsoproep huishoudhulpen

Partena Dienstencheques, waar het vakbondsfront een staking bij de huishoudhulpen vanaf vrijdag heeft aangekondigd, zegt de stakingsoproep van de vakbonden te betreuren. "We er alles aan om de overlast voor onze klanten zoveel mogelijk te beperken."

De vakbonden eisen een hoger bedrag voor maaltijdcheques en meer respect voor de syndicale delegatie in de ondernemingsraad. De 1.500 medewerkers wordt opgeroepen om vanaf vrijdag het werk neer te leggen. Dat is zeer uitzonderlijk in die sector.

"Partena Dienstencheques betreurt de stakingsoproep van de vakbonden aan de ruim 1.500 huishoudhulpen die wij zoveel mogelijk werkzekerheid en gunstige arbeidsvoorwaarden willen bieden", zegt Petra Keisse, Business Unit Manager bij Partena Dienstencheques.

"Wij herkennen ons niet in het beeld dat de vakbonden schetsen over een gebrek aan respect jegens de ondernemingsraad en de syndicale delegatie. Deze ochtend zijn een aantal verbeterpunten voor het sociaal overleg in praktijk te brengen besproken, klinkt het. "Daar gaan we werk van maken."

"Eerder al had Partena aangegeven niet te kunnen ingaan op de vraag van de syndicale delegatie om de maaltijdcheques te verhogen. Wij blijven bereid om het sociaal overleg te hervatten. Ondertussen doen we er alles aan om de overlast voor onze klanten zoveel mogelijk te beperken."

"Gefrustreerd"

Partena Dienstencheques is een van de grootste aanbieders in de dienstenchequesector. De vakbonden dienden eerder al een stakingsaanzegging in, maar bereikten vandaag geen akkoord met de directie rond een aantal kwesties.

"De druppel die de emmer deed overlopen was de onenigheid over het toekennen van een financiële bonus, afhankelijk van het bedrijfsresultaat", zegt Patrick Serlet (ABVV). "De afgevaardigden waren al lang vragende partij om de maaltijdcheque van 3 euro op te trekken met 1 euro, maar de werkgever was niet bereid hierop in te gaan."

Volgens de vakbonden wilde Partena niet verder gaan dan een belofte om na te denken over een verhoging van de maaltijdcheques, als het budget het toelaat en ten vroegste vanaf 2018. Dat de huishoudhulpen liever een hogere maaltijdcheque krijgen dan een financiële bonus, heeft te maken met de hogere netto koopkracht.

De vakbonden zeggen dat er ook een gebrek aan respect is voor de bevoegdheden van de ondernemingsraad en de syndicale delegatie. "De afvaardiging is gefrustreerd dat hun inbreng vaak op niets uitdraait", zegt Serlet.

Meest gelezen