Snoeiharde gitaren, krachtige teksten en een hoofddoek

Snoeiharde gitaren, opstandige teksten en een schare aan headbangende fans. Op het eerste zicht lijkt er niet meteen iets opvallends te zijn aan de Indonesische metalband VoB ("Voice of Baceprot"). Ware het niet dat de drie leden 16-jarige meisjes zijn. Zelfbewuste meisjes. Die een hoofddoek dragen.

Firdda Kurnia, Widi Rahmawati en Euis Sit leerden elkaar kennen op school in Garut, in de provincie West Java. Ze richtten de band VoB op in 2014 en gebruiken hun muziek om het stereotype van de onderdanige, stemloze moslima bestrijden.

"Een hijab mag geen rem zijn voor onze droom om heavymetalsterren te zijn", zegt frontvrouw Firdda aan het persagentschap Reuters. "Gelijkheid tussen man en vrouw moet aangemoedigd en ondersteund worden. Ik ben nog altijd mijn eigen creativiteit aan het ontdekken en ontwikkelen, ik wil tegelijk ook mijn verplichtingen als moslima niet wegdenken."

De groep speelt covers van klassiekers in het genre, van Metallica tot Slipknot, maar heeft ook eigen nummers. Met teksten die gaan over de staat van het onderwijs in Indonesië, de rechten van de vrouw, de opwarming van de aarde. In korte tijd hebben ze al een fanbasis kunnen uitbouwen, en niet alleen op sociale media. Tijdens optredens krijgen ze de toeschouwers al snel aan het dansen en headbangen.

"Waarom zou een moslima geen gitaar mogen spelen?"

"Ik zie hier niets verkeerds aan", zegt een fan aan Reuters. "Er is geen wet die verbiedt dat vrouwen met een hijab hardcoremuziek spelen. Dit gaat ook over mensenrechten. Als een moslima talent heeft om te drummen of gitaar te spelen, waarom zou zij dat niet mogen?"

Vertegenwoordigers van de islamitische gemeenschap zien er ook niet veel graten in. "De groep kan misschien wel een culturele clash uitlokken in een conservatieve regio, maar ik zie geen tegenstrijd met islamitische waarden", zegt Nur Khamim Djuremi, secretaris-generaal van de afdeling Kunst en Cultuur van de zogenoemde Ulema Council, het belangrijkste islamitische orgaan in Indonesië. "Ik beschouw dit ook als een deel van de creativiteit van tieners."

Indonesië heeft ongeveer 250 miljoen inwoners, bijna 90 procent van hen is moslim die een gematigde versie van de islam naleeft. Daarmee is het het grootste islamitische land ter wereld.

In onderstaande video ziet u VoB aan het werk tijdens een studio-opname.

Meest gelezen