Valt Great Barrier Reef nog te redden?: "Veel meer schade dan verwacht"

Wetenschappers trekken nogmaals aan de alarmbel: het Great Barrier Reef, het grote koraalrif aan de oostkust van Australië, is veel zwaarder beschadigd dan eerst gedacht. Maar liefst 70 procent van het koraal vertoont een zeer ernstige mate van verbleking.

Het ziet er niet goed uit voor het Australische Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld. Het koraal raakt namelijk meer dan ooit zijn kleur kwijt door het verlies van algen. Dat komt dan weer doordat het koraal stress ondervindt door onder andere de stijgende temperatuur van het vervuilde zeewater, een gevolg van de opwarming van de aarde. Dat meldt The Guardian.

Nog meer schade verwacht

Uit onderzoek blijkt dat het rif in 2016 maar liefst 29 procent van het koraal in ondiepe wateren is kwijtgeraakt. Dat is aanzienlijk meer dan vorig jaar werd gedacht. De Australische overheid schatte het aandeel afgestorven koraal in 2016 namelijk op 22%. Vooral het noorden van het rif zou toen zwaar beschadigd zijn geraakt. Ook op grotere diepte zou het rif in de problemen zijn gekomen, maar het is voorlopig niet mogelijk om systematisch vast te stellen hoeveel koraal daar precies is afgestorven.

Onderzoekers zitten met de handen in het haar. "Ook dit jaar wordt er een gelijkaardige schade verwacht", aldus de voorzitter van het Great Barrier Reef Marine Park, Russell Reichelt. Bovendien is de snelle verbleking van het rif, dat al voor 70 procent getroffen is, waarschijnlijk onherstelbaar. Wetenschappers verwachten namelijk dat het noordelijke deel zo'n tien tot vijftien jaar nodig heeft om te herstellen. Doordat het koraal echter verder zal verbleken, is het nog maar de vraag of het beschadigde koraal ooit opnieuw gezond kan worden.

Het Great Barrier Reef is een van de belangrijkste toeristische attracties van Australië. In 2015 werd het Groot Barrièrerif bijna op de lijst van bedreigd werelderfgoed van de UNESCO geplaatst. Australië kon dat toen vermijden door een aantal initiatieven te nemen om de havenontwikkeling te beperken en afvaldumping tegen te gaan.

Meest gelezen