VN: "Klimaatakkoord van Parijs toepassen is absoluut noodzakelijk"

Het is "absoluut essentieel" dat het klimaatakkoord van Parijs wordt toegepast. Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres gisteren gezegd, nu de wereld wacht op de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om zijn land al of niet terug te trekken uit het akkoord.
MIGUEL MEDINA

 "De wereld is een puinhoop", zei Guterres tijdens een toespraak in Stern School of Business aan de universiteit van New York. "De effecten van de klimaatverandering zijn al voelbaar overal ter wereld. Ze zijn gevaarlijk en worden erger. Het is absoluut noodzakelijk dat de wereld het klimaatakkoord van Parijs implementeert - en we zullen die plicht met een groeiende ambitie tot een goed einde brengen."

"Klimaatverandering is onbetwistbaar, klimaatactie is onstuitbaar en klimaatoplossingen bieden mogelijkheden die onmiskenbaar zijn", aldus nog Guterres.

Het klimaatakkoord van Parijs werd in december 2015 ondertekend door 195 landen en heeft als doel de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de opwarming van de aarde een halt toe te roepen. Ondertussen hebben 147 landen - waaronder de Verenigde Staten - het akkoord geratificeerd.

Meest gelezen