Zwitser veroordeeld voor "like" op Facebook

De rechtbank in Zürich heeft een man van 45 voor smaad veroordeeld na het geven van een "like" op Facebook. Het is volgens de lokale media de eerste keer dat in Zwitserland een man wordt veroordeeld omdat hij op sociale media had aangegeven het eens te zijn met een uitlating van iemand anders.
AP2012

De Zwitser had in 2015 de opgestoken duim aangeklikt bij commentaren waarin Erwin Kessler, de voorzitter van een Zwitserse dierenrechtenorganisatie, een "racist", "fascist" en "antisemiet" werd genoemd.

Op die manier heeft de verdachte, wiens naam niet werd bekendgemaakt, bijgedragen tot het verspreiden van waardeoordelen en beschuldigingen die niet kunnen worden bewezen, zo blijkt uit de uitspraak van de rechtbank. De verdachte werd veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 4.000 Zwitserse frank (3.700 euro). Hij kan wel nog in beroep gaan tegen de uitspraak.

Rituele slachtingen

Kessler was in 1998 wel degelijk veroordeeld tot een korte effectieve gevangenisstraf omdat hij enkele Joodse praktijken met die van de nazi's had vergeleken. In een nieuwsbrief van zijn dierenrechtenorganisatie had hij namelijk de rituele slachtingen van dieren door Joden aangeklaagd, door te beweren dat de Joden niet beter zijn dan hun vroegere nazibeulen.

Maar de rechtbank benadrukt dat de man die man die veroordeeld werd "het huidige racisme, antisemitisme of fascisme" van de dierenrechtenactivist niet heeft aangetoond.

Kessler had ook een klacht ingediend tegen verschillende mensen die zelf beschuldigingen op Facebook hadden geplaatst. Verschillenden van hen zijn intussen al veroordeeld.

Meest gelezen