"Als ik nu naar Turkije ga, vlieg ik in de cel, zonder dat iemand iets van mij hoort"

Tegen verschillende Turken die in ons land wonen, en vaak de dubbele nationaliteit hebben, loopt in Turkije een gerechtelijk onderzoek zonder dat ze dat zelf weten. Als ze naar daar reizen worden ze opgepakt of op zijn minst ondervraagd. De redenen zijn verschillend en vaak onduidelijk, en gebeurt bijvoorbeeld ook vanwege kritische uitlatingen ten opzichte van de regering.

Ehet Aras uit Tessenderlo is een van de betrokkenen. Normaal gaat hij om de twee maanden naar Turkije, waar hij nog een huis heeft. Maar toen hij hoorde dat de autoriteiten in januari aan zijn deur stonden, toen hij niet aanwezig was, blijft hij wijselijk weg uit Turkije.

Aras zou het staatshoofd, Recep Tayyip Erdogan, hebben beledigd. Volgens Aras heeft hij zich inderdaad negatief uitgelaten op Facebook, "maar als ik iemand die liegt een leugenaar noem, vind ik dat geen belediging."

Ook tegen Yasin Kilic uit Genk loopt een gerechtelijke procedure. Hij heeft de dubbele nationaliteit en kwam toevallig te weten dat er een procedure tegen hem loopt. Kilic heeft het raden naar de grond van de aanklacht.

Bekijk hieronder de getuigenissen van Aras en Kilic:

Meest gelezen