"E-sigaret lijkt goed rookstopmiddel, maar is en blijft een sigaret"

Het is vandaag Werelddag zonder tabak. Een alternatief waar heel wat rokers vandaag naar grijpen in hun poging om te stoppen, is de e-sigaret. Zo'n dampsigaret is op korte termijn een pak minder ongezond dan een gewone sigaret, maar het is onduidelijk wat de impact van langdurig e-roken is op onze gezondheid, zegt tabakologe Christine Plets in "De ochtend".
Nicolas Maeterlinck

Naast rookstopmedicatie en nicotinevervangende producten wint de "vapor" of e-sigaret aan populariteit bij rokers die willen stoppen of afbouwen. Ook een elektronische sigaret is een nicotinevervanger: gebruikers inhaleren de stof via damp die ontstaat door een vloeistof die verhit wordt, en niet via de rook, zoals bij een gewone sigaret. Zowel bij gewone sigaretten als vapors komen er dampwolken vrij, maar enkel bij sigaretten en sigaren gebeurt dat door een verbrandingsproces waarbij schadelijke stoffen vrijkomen.

"We zien dat mensen tegenwoordig vaker voor een e-sigaret kiezen om te stoppen met roken, en die is zeker minder ongezond dan een gewone sigaret, omdat er geen stoffen worden verbrand. Teer en koolstofmonoxide, de afvalstoffen die bij de verbranding van een sigaret vrijkomen, zitten hier niet in", legt Plets uit. "Maar die producten zijn nog niet lang genoeg op te markt, om te weten of ze even goed werken als andere methoden om te stoppen met roken. En ook de gezondheidsrisico's op langere termijn zijn onduidelijk."

"Rookproduct altijd ongezond"

De e-sigaret gezond noemen, is volgens Plets een stap te ver. "Er komen geen verbrandingsstoffen vrij, maar er zitten wel additieven en andere schadelijke stoffen in. Dus volledig ongevaarlijk is de e-sigaret niet, ook al zijn de concentraties van de actieve bestanddelen en de afvalstoffen eruit veel lager dan bij klassieke tabaksproducten", legt ze uit. "De indruk wordt gewekt dat een e-sigaret fundamenteel geen kwaad kan, maar eigenlijk weet niemand wat de gevolgen zijn op lange termijn. Je mag ook niet vergeten dat de meeste e-sigaretten geproduceerd worden door tabaksbedrijven, die hun clienteel liefst verslaafd houden aan nicotine, met welk product dan ook."

Plets vindt het daarom een goede zaak dat voor alle tabaksproducten dezelfde reglementering geldt. "Zowel sigaretten als e-sigaretten mogen niet verkocht worden aan minderjarigen, of gebruikt worden op openbare plaatsen. Het is goed dat rookgedrag op geen enkele manier wordt genormaliseerd. Een sigaret is en blijft een sigaret, of ze nu verbrand wordt of elektrisch werkt."

McPHOTO / INSADCO / Bilderbox

Meest gelezen