Crombez: "Deze regering rolt rode loper uit voor grote fraudeurs"

SP.A-voorzitter John Crombez is misnoegd dat verdachten opnieuw hun straf kunnen afkopen door de verruimde minnelijke schikking. "Deze regering rolt de rode loper uit voor grote fraudeurs." De partij wil de zogenoemde afkoopwet dan ook het liefst volledig afgeschaft zien.

Bijna één jaar nadat de wet op de verruimde minnelijke schikking vernietigd werd door het Grondwettelijk Hof, kunnen de parketten zaken opnieuw via een verruimde minnelijke schikking regelen. Ze houden daarbij wel rekening met de kritiek die het Grondwettelijk Hof had.

Daarover is SP.A allesbehalve te spreken. "Dankzij deze regeringen kan men opnieuw regulariseren en fraudeprocessen afkopen. En tegelijk halveerde minister Johan Van Overtveldt in zijn eerste werkjaar de controles op btw en vennootschappen. Dit is geen toeval meer maar beleid, het gevolg is dat altijd dezelfde mensen meer betalen omdat grote fraude een vrijgeleide krijgt. Samengevat: deze regering rolt de rode loper uit voor grote fraudeurs."

"Deze regering kiest zonder schroom voor de grote fraudeurs"

Voorzitter John Crombez noemt de wet een "regelrechte schande en een aanfluiting van onze rechtstaat". "Terwijl 80 procent van de bevolking vindt dat de afkoopwet weg moet, kiest deze regering zonder schroom voor de grote fraudeurs. Ze lacht de mensen uit in hun gezicht. Ze gaat zelfs zo ver daarin dat ze niet eens de aanbevelingen van de onderzoekscommissie afwacht."

Crombez spreekt zelfs over "pure klassenjustitie". "Voor SP.A moet de afkoopwet gewoon afgestraft worden en deze regering moet eindelijk ernstig werk maken van fraudebestrijding. 

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil voorlopig niet reageren. 

Meest gelezen