Flying doctor Anthony na crash: "Ik wil terug en heb daarvoor 125.000 euro nodig"

Piloot Anthony Caere - bekend van het Eén-programma "Flying doctors" - stortte anderhalve maand geleden neer in het Virunga-park in Congo, waar hij patrouilleert tegen stroperij. Nu wil hij zo snel mogelijk terug naar het park. Via crowdfunding hoopt hij aan het nodige geld te geraken voor een nieuw vliegtuig. In "Van Gils & Gasten" kwam Caere getuigen over de crash en over zijn vastberadenheid om terug te gaan.

Anthony Caere heeft de dood in de ogen gekeken toen hij vorige maand neerstortte met zijn patrouilletoestel. "Vijf seconden na het opstijgen tussen de bomen begon de motor te sputteren en hij herpakte niet meer. En dan moet je keuzes maken. Op de grond stonden namelijk honderden kinderen te kijken, een vliegtuig is daar een heuse attractie. Er was ook een dorpje in de buurt waar ik de bomen had kunnen ontwijken, maar dan raak je haast zeker mensen. Ik heb dan maar de neus van het toestel naar beneden geduwd en op de grond gemikt waar niemand stond."

Daar kwam het toestel terecht in de lagere vegetatie van bananenbomen. "Even verder stonden palmbomen met hun massieve stammen. Waren we daar terechtgekomen, dan was het afgelopen geweest." Maar Caere overleefde dus de crash, al raakte hij wel zwaargewond. "De stuurknuppel was in mijn gezicht gekatapulteerd. Mijn gezicht was op 18 plaatsen gebroken", vertelt de flying doctor. Hij werd gerepatrieerd naar ons land om hier geopereerd te worden. "Ze hebben in de operatiezaal foto's van mij opgehangen hoe ze mijn gezicht moesten reconstrueren."

"Ze kunnen me niet tegenhouden"

"Ik heb een gevaarlijke job. Het is niet enkel het vliegen, ik kom ook in contact met rebellen en stropers. Mijn ouders denken wel bij zichzelf "Doe dat niet meer". Voor hen is dat natuurlijk verschrikkelijk. Maar ze vragen me niet om het niet meer te doen", aldus Anthony Caere. "Ze weten ook wel dat ze me niet kunnen tegenhouden."

En flying doctor Caere wil inderdaad terug, maar zijn toestel ging in de crash verloren. "We hebben dus een nieuwe Cessna 206 nodig. Kort na het ongeval kreeg ik al een mailtje van mensen die me wilden steunen. Maar het gaat over een groot bedrag. We gaan daarom een crowdfunding opstarten om 125.000 euro in te zamelen." De crowdfunding kunt u terugvinden op de website van Missie Virunga.

Meest gelezen