Flynn geeft onderzoekscommissie naar Ruslandgate toch de nodige documenten

Voormalig Amerikaans veiligheidsadviseur Michael Flynn zal de Senaatscommissie die de banden van de VS met Rusland onderzoekt, dan toch de nodige documenten voor dat onderzoek beschikbaar stellen. Dat had Flynn nochtans al meermaals geweigerd.

Flynn stelde zich tot nu toe niet bepaald welwillend op tegenover de Senaatscommissie die "Ruslandgate" onderzoekt. De commissie hamerde al lang op het belang van Flynns documenten voor het onderzoek. Flynn wilde vooral niet dat de Democraten bepaalde informatie actief tegen hem zou gebruiken. Zijn advocaten vonden dat er te veel documenten werden opgevraagd, die niet per se rechtstreeks te maken hadden met eventuele contacten met Rusland tijdens de voorbije kiescampagne.

Flynn deed ook een beroep op het Fifth Amendment van de Amerikaanse grondwet. Dat bepaalt dat een verdachte niet gedwongen kan worden om tegen zichzelf te getuigen. Daarop stelde de onderzoekscommissie zijn verzoek bij. Er worden minder documenten opgevraagd bij Flynn zelf en de commissie gaat aan de slag met eerdere dagvaardingen tegen de bedrijven van Flynn.

De commissie heeft ook aan president Donald Trump en voormalig staflid van het Witte Huis Boris Epshteyn om hun medewerking gevraagd. Trumps advocaat Michael Cohen heeft laten weten dat de president niet op die vraag wenst in te gaan. 

Michael Flynn werd in januari de nationale veiligheidsadviseur van president Trump, maar moest na drie weken ontslag nemen omdat hij tijdens de kiescampagne vorig jaar contacten had gehad met Russische diplomaten en dat verzwegen had. Flynn had ook nagelaten om te melden dat hij geld verdiend had via Russische media.

Meest gelezen