Geen tegenkandidaten meer in Gentse rectorverkiezingen

Er heeft zich maar 1 duo meer kandidaat gesteld voor de komende rector- en vicerectorverkiezingen aan de UGent, namelijk het duo Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe, dat bij de vorige vijf rondes telkens net geen 60 van de vereiste 66,6 procent haalde. Dat meldt de UGent.
Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe.

De eerste stemronde van de tweede stemcyclus start op maandag 19 juni om 8 uur en eindigt 24 uur later. Als het duo een tweederdemeerderheid van de uitgebrachte stemmen behaalt, dan heeft de UGent, na benoeming door de raad van bestuur, een nieuwe rector en vice-rector(en).

Het duo Van de Walle/Van Herreweghe gooide het afgelopen week op een inhoudelijk akkoord met hun initiële uitdagers Guido Van Huylenbroeck en Sarah De Saeger. Allicht vrijdag zal de raad van bestuur formeel aan de Vlaamse regering vragen om het decreet te wijzigen, zodat meerdere vicerectoren, onder wie Van Huylenbroeck, kunnen worden aangesteld. "We pleiten ervoor om onze universiteit de mogelijkheid te bieden om extra leden binnen het rectorale team aan te stellen, wat in andere Vlaamse universiteiten overigens al lang mogelijk is," zeggen Van de Walle en Van Herreweghe in een reactie.

Gezamenlijk programma

Het kandidatenduo benadrukt dat het vooral wil verbinden en samenbrengen. "Na heel wat wikken en wegen, en uitgaande van onderling vertrouwen dat stap voor stap werd opgebouwd, zijn we tot een gezamenlijk programma gekomen dat de belangrijkste elementen van onze oorspronkelijke programma's omvat en waar we met z'n allen ten volle achter staan. We zijn ervan overtuigd dat de realisatie van dit programma een heel goede zaak zou zijn voor onze universiteit en voor de UGent'ers."

Verder zegt het kandidatenduo: "We willen een dynamische universiteit, die belang hecht aan maatschappelijke betrokkenheid en vertrouwen. Een universiteit waarin medewerkers en studenten niet alleen durven te denken, maar ook leren en mógen durven. Met aandacht voor pluralisme, zorgzaamheid, transparantie en een gemoderniseerd bestuursmodel".

Meest gelezen