Gevluchte homo: "Was ik in Tsjetsjenië gebleven, hadden ze me 2 meter onder de grond begraven"

"Als ik in Tsjetsjenië zou gebleven zijn en aan de politie had toegegeven dat ik homo was, dan zouden ze me twee meter onder de grond begraven hebben." Dat vertelt de eerste homoseksueel die in Frankrijk is opgevangen nadat hij is weggevlucht uit Tsjetsjenië. Het Franse nieuwsmagazine "Quotidien" kon met hem spreken.
UPP
Archieffoto

Vorige maand kwam via mensenrechtenorganisaties aan het licht hoe in de autonome Russische deelrepubliek Tsjetsjenië actief jacht wordt gemaakt op homoseksuele mannen. Ze worden gevangen genomen en gefolterd. Sommigen verdwijnen definitief.

Anderen hebben meer geluk en zijn Tsjetsjenië kunnen ontvluchten. Vorige maandag kwam de eerste homoseksuele vluchteling aan in Frankrijk, net op de dag dat de Russische president Vladimir Poetin op bezoek was op bij de Franse president Emmanuel Macron. Hij doet nu anoniem zijn verhaal bij "Quotidien". Anoniem, want hij vreest voor de reactie van zijn familie en voor represailles op zijn naasten.

"In de boeien geslagen en weggevoerd"

"De politie in Tsjetsjenië had mijn nummer gevonden in het adresboek van een man die ik kende. We maakten allebei deel uit van dezelfde homogemeenschap. Zo werken de Tsjetsjeense diensten: ze gaan via de adresboeken na wie homo is", begint de man zijn verhaal.

"Ik had meteen begrepen dat het nutteloos was om mij te verbergen. De politie wou met me spreken. We hadden afspraak naast een moskee. Daar hebben ze me meteen in de boeien geslagen en weggevoerd. Niet naar een gewoon politiekantoor, maar naar iets wat leek op een militair fort."

"Beter een terrorist dan een homo"

Harde bewijzen had de politie niet tegen de man. "Ik ben altijd heel discreet geweest. Ikzelf ben dan ook niet gefolterd geweest. Dat doen ze enkel bij mannen die op heterdaad betrapt werden. Tijdens de ondervraging deed ik er dan ook alles aan om hen te doen geloven dat ik dacht dat ze me hadden opgepakt in verband met terrorisme. In Tsjetsjenië is het zeker beter om beschuldigd te worden van terrorisme, in dat geval zou mijn familie me gesteund hebben. Als je beschuldigd wordt van homoseksualiteit ben jij niet alleen verantwoordelijk, maar je hele familie."

De sociale controle in de hoofdstad Grozny is kennelijk vrij groot. "Sommige eigenaars van appartementen installeren camera's en micro's", vertelt de getuige. "Zo kunnen ze homo's en ook ontrouwe hetero's betrappen. Zo betrappen ze mensen op heterdaad en vallen ze binnen."

"Mensen verdwijnen, ik weet dat ze dood zijn"

Over zijn vriend die eerder werd opgepakt, heeft de Tsjetsjeense vluchtelingen geen nieuws. "Ik heb geprobeerd om hem terug te vinden, onder meer op het internet. Maar ik heb niets van informatie. Ik weet niet of hij nog in leven is. Ik heb andere mensen gekend die verdwenen zijn, mensen die te open homoseksueel waren. Ik weet dat ze gedood zijn."

En wat als hijzelf in Tsjetsjenië zou gebleven zijn en tijdens zijn ondervraging zou hebben toegegeven dat hij homo is? "Dan zouden ze me begraven hebben onder twee meter aarde."

Meest gelezen