Gymnastiekfederatie werkt met gedragscode, "maar onmogelijk om alles te vermijden"

Gymnastiekfederatie Vlaanderen zet zich hard in in de strijd tegen grensoverschrijdend gedrag. Zo is er een gedragscode opgesteld en wordt aan topsporttrainers een attest van goed gedrag en zeden gevraagd. "Maar wat je ook doet, het is onmogelijk om alles te vermijden."
© lev dolgachov - creative.belgaimage.be

De getuigenissen van ex-judoka's over seksueel grensoverschrijdend gedrag veroorzaken heel wat beroering in de judowereld. "Het is duidelijk dat sport niet immuun is voor grensoverschrijdend gedrag", reageert Lode Grossen in "De ochtend" op Radio 1. Hij is algemeen manager bij de Gymnastiekfederatie Vlaanderen en ook voorzitter van de Vlaamse Sportfederatie. "Maar het verbaast mij wel dat er nu zo veel getuigenissen zijn."

Bij de Gymnastiekfederatie werken ze sinds kort met een gedragscode. Zo moeten topsporttrainers sinds begin dit jaar onder meer een bewijs van goed gedrag en zeden kunnen voorleggen. Het is de enige federatie in Vlaanderen die zo'n attest vraagt. 

En wat met de andere federaties? Moeten zij dezelfde maatregelen nemen? "Elke federatie moet zichzelf afvragen wat ze preventief doen om zulke zaken te voorkomen", zegt Grossen. "Wat je ook doet, het is onmogelijk om alles te vermijden. Maar het is wel belangrijk dat er enorme inspanningen worden gedaan om grip te krijgen op de situatie als die zich voordoet."

Hoe dan ook is het geen goed plan om zo'n gedragscode van de ene dag op de andere op te leggen van bovenaf, zo klinkt het. "Maar indien ons voorbeeld een goed voorbeeld blijkt te zijn, dan willen we dat gerust delen met de andere federaties."

Meest gelezen