Hollandse meesters beelden weersomstandigheden accuraat af

Hollandse schilders uit de 17e eeuw hebben hun landschappen zo gedetailleerd geschilderd dat de toenmalige weersomstandigheden nu nog perfect af te leiden zijn. De positie van de wieken van een windmolen verraden bijvoorbeeld de windrichting, terwijl op sommige doeken zelfs hogedrukgebieden bij avond zijn te herkennen. Dat zegt meteoroloog Franz Molé van de Duitse meteorologische dienst.
Marten Rijckaert, "Landschap met de val van Icarus"

De Duitse meteoroloog Franz Molé heeft twintig werken van Hollandse meesters bestudeerd die het firmament afbeelden.

De doeken maken deel uit van de tentoonstelling "Heiter bis wolkig", die vanaf 1 juni 2017 tot en met 4 februari 2018 loopt in het Wallraf-Richartz-Museum in Keulen.  Het gaat onder meer om werken van Jacob van Ruisdael, Albert Cuyp en Simon de Vlieger.

"Je kunt bij de tentoonstelling van werk tot werk gaan en als weersvoorspeller denk je altijd aan bepaalde weersomstandigheden die erbij passen", zegt Molé.

 

Meest gelezen