Judotrainer die beschuldigd wordt van seksueel overschrijdend gedrag op non-actief geplaatst

De judotrainer die door verschillende ex-judoka's is beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag is op non-actief geplaatst door de federatie. Dat is bevestigd aan VRT Nieuws. De voorzitter van de Judofederatie Kristof Van de Putte pareert de kritiek dat de federatie te lang gewacht heeft met de schorsing: "We wilden niets overhaast beslissen".
This content is subject to copyright.

Een toptrainer uit het judo is de afgelopen dagen behoorlijk in opspraak gekomen. Alles begon met ex-judoka Ann Simons, die vorige week donderdag in "Van Gils & Gasten" sprak over ongepaste opmerkingen die ze kreeg van de man toen ze als tiener door hem gecoacht werd. 

Een andere vrouw vertelde gisteren in "Terzake" nog hoe de man zich seksueel opdrong aan haar toen ze 13 was. "Die trainer is ook eens in de kleedkamer gekomen en heeft me toen ook proberen te kussen. Een tongkus. Dat is toch niet normaal bij een kind van 13 door een man van een jaar of 29?"

Gisteren heeft de coach nog in alle toonaarden ontkend dat er sprake is van enig seksueel grensoverschrijdend gedrag. "Ik heb nog nooit enige grensoverschrijdende handelingen gesteld zoals onaangepaste aanrakingen of atleten op de schoot nemen", was onder meer te lezen in zijn verklaring.

Federatie: "Wilden niets overhaast beslissen"

Er kwam kritiek op de afwachtende houding van de Judofederatie. Deze voormiddag is dan alsnog beslist om de man op non-actief te zetten, zo heeft VRT Nieuws vernomen.

Kristof Van de Putte legt uit waarom de beslissing van de federatie op zich liet wachten. "We hebben in eerdere communicaties aangegeven dat dit een complexe materie is en dat we dit in alle sereniteit en correctheid willen behandelen. We wilden niets overhaast beslissen. We hebben na onze eerste raad van bestuur beloofd dat we verdere concrete stappen zouden ondernemen, maar daar is tijd voor nodig. 

Naast de schorsing van de toptrainer, wil de Judofederatie ook een nieuwe, onafhankelijke, ethische commissie oprichten. "Zo kunnen we de gemelde dossiers verder onderzoeken en eventueel tot concrete acties overgaan. Het doel is om die tegen volgende week operationeel te hebben. We kijken nu wie er in die commissie kan zitten."

Docent seksueel strafrecht: "Noodzakelijk om rust terug te brengen"

Liesbet Stevens, docent seksueel strafrecht aan de KU Leuven, stelt dat de situatie onhoudbaar geworden was en dat het noodzakelijk was dat de Judofederatie de coach voorlopig op non-actief zette. "We waren in een situatie beland waar het absoluut voor alle betrokkenen noodzakelijk was om de rust terug te brengen en te bekijken: wat is er gebeurd, hoe is er in het verleden op gereageerd en hoe moet er in de toekomst gereageerd worden?"

Ze benadrukt wel dat er nu gefocust moet worden op het juridische aspect. "Het is heel belangrijk om elke keer te kijken wat de wetgeving precies zegt en niet te snel vanuit een morele visie op de zaken te reageren." Zo haalt ze aan dat een tongzoen de kwalificatie van aanranding van de eerbaarheid heeft, en niet die van verkrachting. Ook de leeftijd van het slachtoffer speelt een belangrijke rol, dat kan meespelen om de feiten een extra ernstig karakter te geven. 

Ze raadt slachtoffers vooral aan om te praten en eventueel een justitiehuis of een advocaat te raadplegen of er verdere stappen ondernomen moeten worden.

Meest gelezen