Motorhomes afgekeurd bij gebrek aan sticker... die nog niet bestaat

Verschillende motorhomes zijn de afgelopen weken afgekeurd bij de keuring omdat er geen sticker plakte op de zetels die niet worden gebruikt tijdens het rijden. Dat is sinds kort verplicht, zo klonk het. Alleen weet niemand van het bestaan van die sticker. "We zijn dat domweg vergeten", zegt minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) in "De inspecteur" op Radio 2.

Op de redactie van "De inspecteur" liepen de afgelopen weken verschillende vragen binnen van luisteraars die met hun motorhome naar de keuring waren geweest. Zij kregen een waarschuwing of werden zelfs afgekeurd omdat er geen sticker of pictogram plakte op de zetels waar geen veiligheidsgordel aanwezig is en waar je dus niet mag zitten tijdens het rijden. Dat was sinds kort verplicht, zo kregen ze te horen. Alleen wist niemand hoe die sticker er dan moest uitzien of waar je die kan vinden. 

"Domweg vergeten"

Minister van Mobiliteit Weyts geeft toe dat zijn administratie onlangs een instructie heeft uitgevaardigd waarbij het dus verplicht wordt om een pictogram te kleven op die bewuste plaatsen. Het gaat om een uitvoering van een Europese richtlijn. Zo waren de keuringsstations wél op de hoogte, maar de gebruikers nog niet.

"Mijn administratie is domweg vergeten om de regels uit te vaardigen", zegt de minister. "Zo wist niemand hoe ze tegemoet moesten komen aan de gestelde eisen of waar ze die sticker moesten halen. We hebben daarop meteen ingegrepen met een overgangsperiode van één jaar. De verplichting vervalt dus voorlopig."

De komende maanden zullen de precieze regels rond de sticker vast worden gelegd, zo benadrukt Weyts. "Vanaf juni volgend jaar zal het wel verplicht zijn. Tegen dan zal ook duidelijk zijn welke sticker het moet zijn."

Compensatie?

Wie de afgelopen weken is afgekeurd omdat er geen sticker aanwezig was, zal nu opnieuw naar de keuring moeten gaan. Als de sticker het enige probleem was, zullen zij nu wél worden goedgekeurd. Minister Weyts bekijkt of zij op een of andere manier een compensatie daarvoor kunnen krijgen.

Meest gelezen