Mysterieuze tweet van Trump over "Covfefe" doet Twitter ontploffen

"Covfefe": het wordt waarschijnlijk het woord van het jaar. President Trump stuurde vannacht een tweet de wereld in die eindigde op het mysterieuze en raadselachtige woord. Het beroert alvast de Twitter-gemoederen. Wat gebeurde er met Trump? Was hij in slaap gevallen? Twitteraars speculeren erop los met de trending hashtag #covfefe.
archieffoto

Wat hoogstwaarschijnlijk Trumps zoveelste Twitter-uithaal naar de media moest betekenen, is afgelopen nacht geëindigd in een raadselachtige tweet die sindsdien de gemoederen op Twitter flink beroert. "Despite the constant negative press covfefe", twitterde president Trump de wereld in. Vertalen blijft beperkt tot "Ondanks de constante negatieve pers", want "covfefe" is zelfs voor Engelstaligen een raadsel. Vermoedelijk bedoelde het Amerikaanse staatshoofd "coverage" alias "berichtgeving".

De tweet is tegen de middag (Belgische tijd) verwijderd. Ook het verwijderen van de tweet maakte op zijn beurt reacties los, niet het minst van de president zelf. Hij tweette: "Wie kan de echte betekenis van 'covfefe' achterhalen? Amuseer u!"

Twitteraars speculeren er alvast op los. Wat gebeurde er met Trump? Is het een dronken tweet? Is Trump tijdens het twitteren in slaap gevallen? Het raadselachtige woord "covfefe" werd dus snel een trending topic.

Zo vragen twitteraars zich af of Trump zodanig veel ijs had gegeten dat hij niet meer kon typen, had hij teveel gedronken of onbewust zijn sleutel voor de Amerikaanse atoombom verraden? Of nog: "covfefe" zou Russisch zijn voor "Ik treed af". Veel duikt ook de link met koffie op, of prijkt "covfefe" in gewijzigde liedjesteksten, zoals bijvoorbeeld "Never gonna covfefe you up", waarbij in het lied van Rick Astley het woord het oorspronkelijke "give" vervangt.

Woord van het jaar?

Volgens de VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx heeft het woord "covfefe" ongetwijfeld een mooie toekomst. "Alleen Trump weet zeker wat het betekent. Maar wij, de gewone taalgebruikers van de wereld, kunnen er zeker en vast mee aan de slag. Wij kunnen zijn woord "kapen", en daar langzaam maar zeker een vaste betekenis aan geven. Dus leve covfefe. Gun u vandaag wat covfefe, covfefeer naar hartenlust, en laat u door geen enkele covfefe tegenhouden om van covfefe het woord van het jaar te maken. Intussen wens ik u allemaal een prettige covfefe vandaag", vertelt Hendrickx in "Hautekiet" op Radio 1.

Meest gelezen