Ongezien: Trump deelt persoonlijk gsm-nummer met wereldleiders

De Amerikaanse president Trump heeft de gewoonte om zijn gsm-nummer te delen met andere wereldleiders. Tijdens diplomatieke ontmoetingen deelt Trump zijn privénummer, met de expliciete vraag om hem via die weg te contacteren bij dringende zaken. Veiligheidsdiensten zijn niet opgezet met die ongebruikelijke aanpak.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Onder meer de Canadese premier Justin Trudeau en de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto hebben Trumps gsm-nummer al op zak. Volgens Franse veiligheidsbronnen heeft Trump ook nummers uitgewisseld met president Emmanuel Macron, na hun eerste ontmoeting voor de NAVO-bijeenkomst volgende week. De kabinetten van Trudeau en Macron weigeren verdere commentaar hierover.

In diplomatieke kringen is het hoogst ongebruikelijk om contacten te onderhouden via persoonlijke telefoonnummers. Rechtstreekse gesprekken tussen wereldleiders zijn immers bijzonder georkestreerd en voorbereid, en verlopen steevast via beveiligde telefoonlijnen, in Trumps geval vanuit het Witte Huis. Spontane gesprekken zijn op dat politieke niveau een grote uitzondering.

Toch is het op zich niet verwonderlijk dat Trump kiest voor een andere aanpak. Hij heeft al vaak laten blijken dat hij weinig vertrouwen heeft in officiële praktijken en communicatiekanalen. Als zakenman is Trump het ook gewoon om zelf persoonlijke contacten te onderhouden met collega's. Tegelijk is deze praktijk opmerkelijk, omdat Trump tijdens de campagne Hillary Clinton nog pittige verwijten maakte, toen bleek dat zij haar privémailadres gebruikte voor officiële communicatie.

Veiligheidsprobleem

Veiligheidsexperten waarschuwen voor het gevaar van Trumps aanpak. Zelfs als Trump met collega-staatshoofden zou bellen met zijn professionele smartphone, dan nog kunnen zijn gesprekken relatief gemakkelijk worden onderschept en afgeluisterd. Een mobiele beveiligde lijn heeft de president niet permanent ter beschikking, maar bijvoorbeeld wel in zijn auto.

"Als je niet belt via een beveiligde verbinding, maar een open lijn gebruikt, dan kan iedereen die die gesprekken zou kunnen monitoren dat ook effectief doen", zegt Derek Chollet, voormalig adviseur van het Pentagon en de nationale veiligheidsraad. "Als iemand je probeert af te luisteren, dan moet je ervan uitgaan dat al je communicatie ergens wel wordt gevolgd." 

Meest gelezen