Soenens: "Trump heeft "House of cards" overbodig gemaakt"

Hoe kijkt iemand die in de VS de Trump-perikelen verslaat, naar de intriges in het nieuwe seizoen van "House of cards"? "Door de komst van Trump is de serie lichtjes overbodig geworden", zegt VRT-correspondent Björn Soenens. "Ik zit minder op het puntje van mijn stoel dan anders."

SPOILER ALERT - Voor wie de nieuwe afleveringen nog niet heeft gezien, bevat dit artikel spoilers.

Sinds gisteren kunnen de fans van "House of cards" het vijfde seizoen van de politieke dramareeks bekijken op Netflix. Een van de fans die zich meteen voor het scherm heeft gezet om de eerste afleveringen te bekijken, is correspondent Björn Soenens, maar deze keer kijkt hij toch met een ander gevoel naar Frank en Claire Underwood.

"Ik zit minder op het puntje van mijn stoel dan bij de vorige jaargangen", zegt hij. "Het heeft er ongetwijfeld mee te maken dat ik hier correspondent ben en veel van de Trump-realiteit meemaak. Daardoor zijn de scenario's minder indrukwekkend. Het is wat voorspelbaarder. Je hebt niet meer die ongelofelijke ervaring van suspense en spanning, omdat de realiteit bijna de fictie overtreft op dit moment."

"Het gebeurt ook allemaal in de praktijk. Ik zei het daarnet nog in "Het Journaal", over het klimaatakkoord. Eerst wordt er gelekt, we weten niet door wie, dat de VS uit het akkoord stapt. Wat later volgt er een tweet van Trump. En dan denk je: dit is doelbewust. Men lekt om te zien hoe de wereld reageert. En nu gaan ze nog twee dagen wachten. They toy with us, ze spelen met ons, dat is ook wat constant gebeurt in "House of cards"."

"Deprimerend"

"Ik word er eigenlijk wat gedeprimeerd van, omdat je nergens meer in kunt geloven", vertelt Soenens. "Er is een quote van Frank Underwood: I don't trust anyone or anything. Ik vind dat heel typerend: de politiek is alleen nog maar een machiavellistisch machtsspel, niet meer iets om levens van mensen beter te maken. Waardoor je een totale walging van de politiek krijgt. Dat zit nog altijd in de serie: elk gebaartje is uitgekiend, elke emotie is fake, integriteit bestaat niet meer."

In de nieuwe afleveringen komen heel wat onderwerpen aan bod die brandend actueel zijn, zoals het inreisverbod, de strijd tegen terreur, wijdverspreid politiek protest. En zonder al te veel van de plot te willen weggeven: ook beïnvloeding van de verkiezingen speelt een belangrijke rol.

"Claire Underwood die tegen Frank zegt: The past doesn't disappear on command, not even for presidents, dat vind ik heel Trumpiaans, het doet heel erg denken aan het Rusland-schandaal. Je hebt bagage, er is een verleden, er zijn intriges, je kunt die niet zomaar van je afschudden." 

"En dan zijn er de technieken om schandalen toe te dekken door oorlogen te starten en terreur aan te moedigen. Ook Trump is president geworden op basis van angst, haat en nijd. Dat wordt nu wat teruggeschroefd, maar dat is wel de reden dat zovele mensen voor hem hebben gestemd."

"Trump wil geliefd zijn, Underwood niet"

Ziet Soenens gelijkenissen tussen Trump en Frank Underwood? "Ik denk dat Underwood veel slimmer en uitgekookter is. Trump is een pr-man, een ster van de realitytelevisie. Hij wil de aandacht trekken, de meester zijn van zijn communicatie. Underwood is meer de man van achter de schermen, communicatie interesseert hem niet erg. Daar heeft hij Claire voor nodig, om de aandacht te trekken en sympathiek over te komen. Trump wil geliefd zijn, Underwood niet, hij wil de macht."

"De omgeving van Trump doet mij veel meer aan een Underwoodiaans universum denken: de lekken, de twee kampen die tegen elkaar complotteren. Trump is meer een instrument dat door die twee kampen gebruikt wordt."

"Door de komst van Trump is de serie lichtjes overbodig geworden", concludeert de Amerikawatcher. "Ik ga de reeks uitkijken, maar het hoeft niet meer per se." Volgens Soenens is de realiteit momenteel gewoon boeiender dan de fictie. "Het zijn dezelfde soort intriges. We hebben de serie niet meer nodig, want het zit elke dag in het nieuws: de mediamanipulatie, de kiesfraude, het verdeelde Amerika, de hacking, de terreurdreiging,..."

Meest gelezen