Strenger theoretisch rijexamen vanaf morgen: "Gokken wordt zinloos en dat is een goede zaak"

In de toekomst zullen minder mensen slagen voor het theoretische rijexamen, nu vanaf morgen de puntentelling ervan wordt aangepast. Volgens mobiliteitsorganisatie VAB zal er een daling zijn in het slaagpercentage van 58 naar 42 procent. "Gokken wordt zinloos en dat is een goede zaak."

De afgelopen dagen was het bijzonder druk in de rijexamencentra. Niet toevallig, want vanaf morgen verandert er heel wat. Het theoretische examen zelf blijft onveranderd, met 50 vragen waarop je minstens 41 punten moet halen om te slagen. Maar waar vroeger voor elke fout één punt werd afgetrokken, wordt dat voor zogenoemde zware fouten nu opgetrokken naar vijf punten. Onder zware fouten wordt onder meer het negeren van een rood verkeerslicht, het overschrijden van een witte doorlopende streep of een snelheidsovertreding gezien. 

"Die aanpassing is nodig", zei Peter Landsheere, algemeen directeur van de VAB Rijscholen, gisterenavond in "Van Gils & Gasten". "We merken dat een derde van de jongeren hun theoretisch rijexamen gaat afleggen zonder ook maar één keer een boek open te doen, laat staan te studeren ervoor. Zo wordt het een beetje een loterij. Je gaat er twee keer naartoe en met een beetje geluk ben je erdoor."

"Dankzij de nieuwe quotering, wordt gokken zinloos en dat vindt VAB een goede zaak", zo klinkt het nog. Volgens de vereniging zal het nieuwe examen de verkeerskennis ten goede komen. "Jongeren krijgen meer rij-inzicht als ze meer studeren."

McPHOTO / INSADCO / Bilderbox

Lager slaagpercentage

Hoe dan ook zullen er vanaf morgen minder mensen slagen voor het theoretische rijexamen, zo berekende VAB. De organisatie baseerde zich daarvoor op het onlineproefexamen van 1.000 jongeren. Daaruit blijkt dat 27 procent niet meer geslaagd zou zijn met de nieuwe quotering, omdat ze zware fouten hebben gemaakt.

Het huidige slaagpercentage van 58 procent zal daarmee volgens de mobiliteitsorganisatie VAB dalen naar 42 procent. "Al hoeft dat niet zo'n vaart te lopen als jongeren zich beter voorbereiden op het examen", zo klinkt het nog

BEKIJK: Peter Van de Veire "blundert" op herneming rijexamen

Peter Van de Veire moest drie keer terugkomen om uiteindelijk te slagen voor zijn praktisch rijexamen. Voor "Van Gils & Gasten" mocht hij dat nog eens overdoen.

Meest gelezen