Unia: "Vakantiejobs voorbehouden voor familie is discriminatie"

Mogen bedrijven vakantiejobs voorbehouden voor familieleden van het eigen personeel? Volgens Gelijkekansencentrum Unia alvast niet wegens discriminerend. Onder meer het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen reageert erg afwijzend.
Archieffoto

Bedrijven die vakantiejobs voorbehouden voor kinderen van eigen personeel, handelen in strijd met de Antidiscriminatiewet. Dat stelt Unia.

"Als een onderneming kandidaten uitsluit vanwege een bepaald beschermd criterium, dan moet dat een legitiem doel hebben en moet er ook sprake zijn van proportionaliteit. Studenten uitsluiten van vakantiejobs alleen omdat ze geen werkende familieleden hebben in die onderneming, beantwoordt volgens Unia niet aan de mogelijke proportionaliteitstoets", klinkt het.

Unia adviseert daarom om alleen een beperkt deel van de beschikbare vakantiejobs te reserveren voor kinderen van het personeel. De rest moet dan opengesteld worden voor andere kandidaten.

Volgens Jan Vanthournout, specialist arbeidsrecht bij HR-dienstverlener SD Worx, heeft Unia "juridisch een punt" op basis van de Antidiscriminatiewet. "Er wordt hier inderdaad een onderscheid gemaakt tegenover andere kandidaten op basis van een criterium (geboorte en afstamming) dat beschermd wordt door de wet."

NSZ: "Unia maakt zich volstrekt belachelijk"

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen is niet te spreken over het advies van Unia. "Unia formuleerde eerder al standpunten die van weinig bedrijfslogica getuigden, maar deze keer maakt het centrum voor gelijke kansen het wel heel bont", aldus NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Volgens het NSZ zijn er hoegenaamd geen problemen of klachten over de praktijk. "Zou Unia niet beter de problemen aankaarten die zich echt stellen? Dergelijke bemoeienissen kunnen ondernemingen echt wel missen als kiespijn. En voor alle duidelijkheid staat het de ondernemingen nog steeds helemaal vrij om te kiezen wie ze al dan niet aanwerven voor een vakantiejob."

Karel Van Eetvelt van zelfstandigenorganisatie Unizo vindt het een lovenswaardige aanbeveling van Unia, maar hoopt dat het bij een aanbeveling blijft. Unizo probeert een samenwerking op te zetten met Unia rond een divers personeelsbeleid. Van Eetvelt stipt daarnaast aan dat een groot bedrijf rekening kan houden met de aanbeveling, maar in een klein bedrijf met 2 à 3 werknemers "doe je elkaar gewoon een plezier".

Peeters: "Ga ervan uit dat bedrijven gezond verstand gebruiken"

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) laat weten dat er tot nu toe geen enkele klacht is binnengekomen. "Er zou enkel een juridisch probleem zijn als bedrijven studenten expliciet zouden weigeren. Ik ga ervan uit dat bedrijven hierin hun gezond verstand gebruiken."

Meest gelezen