Vermoedelijke dader aanslag Manchester zou grotendeels alleen hebben gehandeld

Alles wijst er voorlopig op dat Salman Abedi, de vermoedelijke dader van de aanslag in Manchester, grotendeels alleen handelde. Dat zegt Russ Jackson van de antiterreurpolitie. "Hij deed de meeste aankopen zelf en verplaatste zich ook grotendeels alleen."

Na de aanslag van vorige week maandag vermoedde de politie dat een terreurnetwerk achter de zelfmoordaanslag zat. Terreurgroep IS was er ook als de kippen bij om de aanslag op te eisen. In totaal werden al zestien verdachten opgepakt, van wie er ondertussen vijf zonder vervolging werden vrijgelaten. 

Uit het onderzoek zou nu blijken dat de vermoedelijke dader toch alleen handelde. "Onze onderzoeken tonen aan dat Abedi zelf de meeste aankopen heeft gedaan van de kernonderdelen van de bom. In de vier dagen tussen zijn aankomst in het land en de vreselijke aanslag voerde hij een groot deel van zijn acties alleen uit", zo staat in een persbericht dat ook via Twitter werd verspreid.

"Het is zeer belangrijk dat we er zeker van zijn dat Abedi geen deel uitmaakt van een breder netwerk en dat kunnen we nog niet uitsluiten", zo staat er. "Een aantal zaken over zijn gedrag en dat van zijn kennissen in de aanloop naar de aanslag blijven ons zorgen baren en we moeten die tot op het bot uitspitten. We vragen ons in het bijzonder af waarom hij bleef terugkeren naar de buurt van Wilmslow Road en we moeten de blauwe koffer terugvinden die hij tijdens die trips gebruikte."

Vorige week maandag werd vlak na het concert van Ariana Grande een bom tot ontploffing gebracht in de Manchester Arena. Er vielen 22 doden en meer dan 100 gewonden. Onder hen veel kinderen en jongeren. De aanslag werd vervolgens opgeëist door terreurgroep IS.

Meest gelezen