Zeker 90 doden bij bomaanslag in diplomatieke wijk van Kaboel

In de Afghaanse hoofdstad Kaboel is vanmorgen een bomaanslag gepleegd met een auto in de buurt van enkele westerse ambassades. Volgens de Afghaanse autoriteiten zijn daarbij minstens 350 mensen gewond geraakt en zeker 90 mensen gedood, maar dat aantal kan nog oplopen.

De bomauto ontplofte rond 8.30 uur plaatselijke tijd op het Sanbakplein, in het hart van de diplomatieke wijk in Kaboel waar ook een NAVO-kwartier ligt. Op het moment van de aanslag waren er heel wat mensen op straat, onderweg naar hun werk.

Omdat er in de getroffen buurt verschillende ambassades en ministeries liggen, is het niet duidelijk wat precies het doelwit was van deze aanval. Door de explosie hing er een grote rookpluim boven de stad, die van ver te zien was. De bom was zo krachtig dat tientallen auto's in de buurt vernield werden. In een straal van een kilometer werden ramen van huizen en winkels opgeblazen.

Dodental loopt nog op

Het is onduidelijk hoeveel mensen bij de aanval precies gewond zijn geraakt. Het Afghaanse ministerie van Volksgezondheid houdt het op "zeker 350 gewonden". Intussen zijn er minstens 90 doden geteld, maar dat aantal kan volgens Binnenlandse Zaken nog oplopen, want veel slachtoffers hebben ernstige verwondingen opgelopen. Het is de zwaarste aanslag in maanden.

Bij de aanslag zijn enkele medewerkers van de Duitse ambassades in Kaboel gewond geraakt. Dat laat de Duitse minister van Buitenlandse zaken, Sigmar Gabriel, weten op Twitter. Een Afghaanse veiligheidsagent die de Duitse ambassade bewaakte, zou om het leven gekomen zijn. "De aanslag gebeurde vlak bij onze kantoren. Niet enkel burgers werden daarbij getroffen, maar ook mensen die in Afghanistan werken aan een betere toekomst voor het land en haar burgers. Dat is bijzonder zuur", tweet hij. 

De aanslag is voorlopig nog niet opgeëist. De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft de aanval, amper enkele dagen na de start van de ramadan, wel al scherp veroordeeld. "Zelfs in deze heilige maand, van goedheid, gebed en zegeningen laten terroristen onschuldige mensen niet gerust", zegt hij in een korte mededeling.

Meest gelezen