"Nigel Farage "person of interest" in FBI-onderzoek naar Rusland-connecties Trump"

Er duikt een opvallende naam op in het FBI-onderzoek naar de vermeende Rusland-connecties van de Amerikaanse president Donald Trump: met name die van de Britse brexit-politicus Nigel Farage. Dat schrijft de Britse krant The Guardian. De Amerikaanse recherche zou bijzonder geïnteresseerd zijn in de banden tussen Farage en enkele hoofdrolspelers in het Rusland-dossier.

Bronnen dicht bij het onderzoek hebben aan The Guardian verteld dat Nigel Farage een "person of interest" is in het FBI-onderzoek. De Britse politicus is voor alle duidelijkheid géén verdachte, maar de FBI denkt dat Farage informatie kan hebben over zaken die de dienst aan het onderzoeken is.

Die informatie zou Farage hebben dankzij zijn connecties met enerzijds het Trump-team en anderzijds WikiLeaks-oprichter Julian Assange. "Als je Rusland, WikiLeaks, Assange en Trump-vertrouwelingen met elkaar verbindt, dan komt Farage naar voren als de persoon met de meeste onderlinge connecties", aldus een anonieme bron in de Britse krant.

"Farage zit in het midden van die relaties. Hij duikt telkens weer op", klinkt het. Die relaties met enkele hoofdrolspelers in het Rusland-onderzoek zou de FBI zien als een "element" in hun brede onderzoek naar hoe Rusland zou hebben samengewerkt met de Trump-campagne om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

De relaties van Farage

Donald Trump en Nigel Farage hebben nooit een geheim gemaakt van hun goede verstandhouding. Farage kwam de presidentiële campagne van Trump ondersteunen en omgekeerd sprak Trump zich erg positief uit over de brexit. Bovendien heeft Farage al langer contacten met mensen die nu in de dichte entourage van president Trump zitten. Zou had hij in de zomer van 2012 een ontmoeting met Steve Bannon, de strateeg van Donald Trump.

Ook met Julian Assange onderhoudt Nigel Farage contacten. Beiden ontmoetten elkaar in maart. Assange's klokkenluiderwebsite WikiLeaks bracht tijdens de Amerikaanse campagne e-mails van presidentskandidate Hillary Clinton naar boven die de Democrate schade hebben berokkend. Wikileaks wordt ook verdacht van samenwerking met Rusland.

De woordvoerder van Nigel Farage laat alvast weten dat Farage nooit in Rusland is geweest en ook nooit heeft samengewerkt met de Russische autoriteiten. Maar hij gaf in The Guardian geen verdere commentaar op het FBI-onderzoek. 

Meest gelezen