"Regering van Trump verwerpt de toekomst"

Vlak nadat VS-president Donald Trump aankondigde dat hij zijn land uit het Klimaatverdrag van Parijs al terugtrekken, kreeg hij een veeg uit de pan van zijn voorganger Barack Obama, die dat verdrag ondertekend heeft. "De regering van Trump verwerpt de toekomst", zei Obama. Ook de andere reacties zijn ronduit negatief.

De afwijzing van het Klimaatverdrag van Parijs door president Trump was verwacht en de reacties stroomden dan ook binnen terwijl hij nog aan het speechen was.

Obama rekent op deelstaten, lokale overheden en bedrijven

Behalve zijn striemende commentaar op de beslissing van president Trump blijft ex-president Obama hopen dat het Klimaatverdrag nog niet van de baan is, ook niet wat Amerika betreft. "Ik ben zeker dat onze staten, onze steden en bedrijven hun deel zullen doen om onze planeet te beschermen voor de komende generaties", zei hij.

De gewezen Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders spreekt over "een afwending van Amerikaans leiderschap en een internationale schande. We hebben niet het morele recht om inspanningen voor de planeet de rug toe te keren". 

VN: "Cruciaal dat VS leider op vlak van milieu blijft"

Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, is diep teleurgesteld, maar blijft hoopvol dat de Amerikaanse deelstaten, steden en bedrijven ook zonder de federale overheid zullen blijven werken voor een duurzame groei met lage uitstoot van broeikasgassen.

Nog volgens de VN is het "cruciaal dat de VS ondanks die beslissing een leidende rol blijft spelen op het vlak van milieu".

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Duitsland: "Niet opnieuw onderhandelen over verdrag"

Ook vanuit Duitsland klinkt diepe teleurstelling. De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) blijft nog vrij gematigd en betreurt de beslissing van de VS. Ze belooft dat haar land zal blijven werken"om de planeet te redden". Wel stelt ze in een gemeenschappelijke verklaring tussen haar regering en die van Frankrijk en Italië dat er niet opnieuw onderhandeld kan worden over het klimaatverdrag.

In een gezamenlijke mededeling stellen de ministers van haar sociaaldemocratische regeringspartner SPD dat de VS de eigen idealen verraadt en dat de terugtrekking uit het klimaat verdrag "het pad naar economische groei blokkeert".

afp or licensors

"Totaal verkeerde beslissing", aldus de EU-Commissie

Ook Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, was er als de kippen bij om de toch verwachte beslissing van Donald Trump te veroordelen.

Juncker had het over een "totaal verkeerde beslissing", maar hij had ook een positieve boodschap: "de wereld kan rekenen op Europa", ook na de terugtrekking van de VS uit het verdrag.

AFP or licensors

Canada: "Een land kan actie tegen opwarming niet tegenhouden"

Buurland Canada is "heel erg teleurgesteld in de beslissing van de Verenigde Staten.". Volgens de Canadese minister van Milieu Catherine McKenna is het klimaatverdrag van Parijs een goede zaak voor Canada en de wereld. Geen enkel land kan de internationale acties tegen de opwarming van de aarde tegenhouden", zegt ze. 

Kristy-Anne Glubish / Design Pics Inc.

"Klimaatparia Trump geeft leiderschap uit handen"

Een snelle reactie kwam er ook van de milieuorganisatie Greenpeace. In een mededeling waarschuwde Greenpeace niet enkel voor de gevolgen van de beslissing van Trump voor het klimaat, maar bovendien zal "dit de VS hun leiderspositie in de wereld kosten, terwijl ze de economische voordelen van de energietransitie mislopen".

Meest gelezen