Aidsremmers nu ook preventief terugbetaald, "maar veilig vrijen blijft belangrijk"

De aidsremmers Prep (of Truvada) wordt vanaf vandaag ook terugbetaald voor wie nog niet besmet is met hiv. Op die manier kan besmetting worden voorkomen. Maar dat wil niet zeggen dat veilig vrijen niet meer belangrijk zou zijn, benadrukken experts. "De medicatie biedt geen bescherming tegen andere soa's."
AP2012

Tot nog toe worden aidsremmers enkel terugbetaald voor mensen die al besmet zijn met hiv. Daar komt vanaf vandaag verandering in. Mensen met een verhoogd risico - zoals homo's en mensen uit Sub-Saharaans Afrika - zullen voortaan de medicatie ook preventief terugbetaald kunnen krijgen.

"Je kan Prep een beetje vergelijken met de anticonceptiepil", zegt Bea Vuylsteke van het Instituut voor Tropische Geneeskunde aan VRT Nieuws. De pil moet namelijk dagelijks worden genomen, liefst vanaf enkele dagen voor het seksuele contact tot enkele dagen na de seksueel actieve periode. "Maar het is niet de bedoeling dat alle homomannen nu die pil gaan gebruiken. Het dient vooral voor mensen die een enorm risico nemen."

Hoe dan ook is de pil geen vervanger voor de condoom, benadrukt Vuylsteke. "Prep werkt enorm efficiënt als middel om geen hiv te krijgen, maar werkt niet voor andere soa's, zoals chlamydia, syfilis of gonorroe. Dat moeten we nauwkeurig opvolgen."

Volgens het Instituut voor Tropische Geneeskunde zal de preventieve medicatie enkel voorgeschreven worden door de erkende aidsreferentiecentra en wordt de terugbetaling ervan "stapsgewijs geïntroduceerd". 

Elk jaar worden in ons land nog zo'n duizend mensen besmet met hiv, vooral homo's en mensen uit Sub-Saharaans Afrika. Ter vergelijking: de kans op besmetting bij homo's is 1 op de 20, bij hetero's 1 op de 5.000. De verwachting is dat door de terugbetaling van Truvada tussen nu en 2023 zo'n 3.200 hiv-infecties vermeden kunnen worden.

Meest gelezen