Al 4.500 tips binnengelopen bij Europol over voorwerpen uit kinderpornovideo's

Europol heeft al 4.500 tips binnengekregen over de "Most Wanted" voorwerpen die te zien zijn in video's van kindermisbruik. De site staat nog geen 24 uur online, maar de tips stromen dus al binnen.

Op de site www.europol.europa.eu/stopchildabuse, die sinds vannacht online staat, roept Europol de hulp van het publiek in om de oorsprong van een aantal voorwerpen te achterhalen die te zien zijn in video's van kindermisbruik. Europol hoopt zo dat de identificatie van die voorwerpen helpt om daders op te sporen of slachtoffers te redden. 

Nog geen 24 uur nadat de site gelanceerd is, heeft Europol al 4.500 tips binnengekregen over de voorwerpen. Europol gaat de binnengelopen tips nu analyseren of er iets bruikbaars inzit.

"Het lijkt wel vooral te gaan om mensen die lijken te weten om welk product het gaat of waar het gekocht kan worden. Of die informatie klopt, gaan we nu na. We hopen zo snel mogelijk tot resultaten te komen. Er is veel aandacht, maar wij hebben hier extra capaciteit opgezet en we doen ons uiterste best om alle informatie zo snel en grondig mogelijk te filteren. Elke nuttige tip is mooi meegenomen", vertelt Tine Hollevoet, woordvoerder van Europol aan VRT Nieuws.

"Spoor een voorwerp op en stop kindermisbruik"

Met het initiatief hoopt Europol om in een aantal zaken, waarbij alle andere middelen al uitgeput zijn, toch nog een doorbraak te forceren. De voorwerpen die te zien zijn op de foto's zijn hele alledaagse, onschuldige voorwerpen, gaande van een shampoofles tot een plastic boodschappentas van een onbekende winkel. Met de hulp van het publiek wil Europol de zoekradar vooral verkleinen. 

In het verleden hebben zulke voorwerpen al vaker een sleutelrol gespeeld in een dossier over kindermisbruik. Dankzij een knuffel van Nijntje kon een Nederlandse kindermisbruiker bijvoorbeeld enkele jaren geleden ontmaskerd worden. Europol-directeur Rob Wainwright benadrukt dan ook: "Onthoud, uw hulp kan dit ene stuk informatie opleveren dat leidt tot de redding van een kind".

Meest gelezen