Beruchte wapenhandelaar Jacques Monsieur veroordeeld tot drie jaar cel

Jacques Monsieur, een van de meest beruchte wapenhandelaars die België ooit gekend heeft, is veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van drie jaar. Dat is een zwaardere straf dan de openbare aanklager gevraagd had. Hij moet ook een boete van 300.000 euro betalen.

De 64-jarige Monsieur stond in Brussel terecht voor illegale wapenleveringen tussen 2006 en 2009 aan landen zoals Libië, Tsjaad, Pakistan, Iran. Het gaat onder andere om de levering van 100.000 automatische geweren aan Libië, 10 tanks en 5 helikopters aan Guinea-Bissau, 200.000 automatische geweren, de bijbehorende munitie, 4 gevechtshelikopters en 2 gevechtsvliegtuigen aan Tsjaad, raketlanceerders en mitrailleurs aan Pakistan en militair materiaal aan Iran.

Monsieur zelf heeft alles steeds ontkend: volgens hem was de wapenhandel een dekmantel en vergaarde hij in opdracht van verschillende inlichtingendiensten informatie voor verschillende regeringen.

De rechtbank heeft hem nu veroordeeld tot drie jaar effectief - dat is méér dan de twee jaar die het Openbaar Ministerie gevraagd had - en een boete van 300.000 euro. Wel werd hij vrijgesproken als leider van een criminele organisatie en voor witwassen. Er wordt ook geen geld in beslag genomen. De rechtbank ziet hem dus vooral als een illegale tussenpersoon bij het sluiten van contracten van wapenleveringen. Monsieur zelf was niet aanwezig bij de uitspraak.

Sluier van mysterie

Rond Monsieur hangt een sluier van mysterie. Hij maakte naam als wapenhandelaar en leverde voor tientallen conflicthaarden wereldwijd wapens: Iran, Ecuador, Kroatië, Bosnië, Congo-Brazzaville, Tsjaad, India en zo meer. In het verleden werd hij al veroordeeld in verschillende landen. Zelf zegt hij in opdracht te werken van verschillende geheime diensten, waaronder de CIA, maar voor wiens rekening hij echt werkt, is niet altijd duidelijk. Lees hier het portret: "Jacques Monsieur: geheim agent, ordinair crimineel of een combinatie van beide?"

Meest gelezen