Björn Soenens: "Perceptie van Amerika als stabiele bondgenoot kruimelt weg"

De beslissing van Donald Trump om het klimaatakkoord van Parijs de rug toe te keren, zal de VS diplomatiek grote schade toebrengen. Dat zegt VRT-correspondent Björn Soenens in een eerste reactie op de speech van de president. "De perceptie van Amerika als stabiele bondgenoot kruimelt weg."

"Diplomatiek zal dit ongetwijfeld aanzienlijke schade opleveren", zegt Soenens. "De geloofwaardigheid van de VS komt echt wel onder druk te staan. De druk op Trump om erin te blijven was enorm, maar blijkbaar hebben de economische nationalisten (het kamp rond strateeg Steve Bannon, red.) in het Witte Huis het pleit gewonnen."

"Ik heb hem in zijn speech ook horen zeggen dat hij een groot liefhebber is van de natuur, maar wat dat precies inhoudt, is niet meteen duidelijk. Het zijn de jobs die primeren. Het was een vlammende speech over hoe Amerika gepluimd en benadeeld wordt."

"Hij spiegelde voor dat er 6 miljoen banen zouden verdwijnen door Parijs, en dat hij die gaat behouden. Maar niemand heeft die cijfers ooit gezien. Iedereen weet dat er op dit moment meer banen gecreëerd worden in de alternatieve energie dan bij de traditionele sectoren."

"Een heronderhandeling zie ik niet gebeuren"

Soenens wijst erop dat het proces om terug te trekken uit het klimaatakkoord 3 à 4 jaar zal duren. "Een heronderhandeling zie ik niet gebeuren", zegt hij. "Ik denk dat hij dat heeft gezegd voor de vorm. He's out, hij is eruit."

"De vraag nu zal zijn: wie gelooft Amerika nog als er onderhandeld moet worden over dit soort akkoorden? Want dit akkoord dateert nog maar van november 2015 en het wordt nu gewoon in de prullenbak gesmeten. Trump gaat die 3 miljard voor het Klimaatfonds niet betalen, hij gaat de afspraken over CO2-uitstoot niet naleven. De perceptie van Amerika als stabiele bondgenoot kruimelt weg, het morele leiderschap brokkelt verder af."

Soenens: "Milieu komt op de tweede plaats, jobs op de eerste"

Meest gelezen