Burgemeester Firenze: "picknickende toeristen verdrijven we met tuinslang"

Geen boetes voor dagjestoeristen die in Firenze afval laten rondslingeren in het historische centrum, wel natte kleren. Voortaan worden alle trappen van de kerkgebouwen besproeid met een tuinslang. De burgemeester wil zo een einde maken aan het vuilnis dat de bezoekers achterlaten nadat ze er gegeten hebben.

Burgemeester Dario Nardella van de Italiaanse stad Firenze heeft er duidelijk genoeg van: picknickende dagjestoeristen op de trappen van de historische kerkgebouwen. Om ze voortaan een lesje te leren, voert hij een wel heel opmerkelijke maatregel in: "Toeristen die op de trappen van een kerk hun lunch opeten, worden goed nat. Rond lunchtijd zullen we voortaan alle trappen besproeien met de tuinslang", verkondigde de burgemeester. 

"Ik heb niets tegen toeristen, want ze vormen een grote inkomstenbron voor onze stad", vertelt burgemeester Dario Nardella aan The Guardian. "Maar er is ook een keerzijde aan de medaille. Er heerst een groot gebrek aan respect voor ons culturele erfgoed. De meeste bezoekers houden zich aan de regels, maar sommigen lappen ze volledig aan hun laars. Ze vlijen zich neer op de trappen van kerkgebouwen om hun lunch op te eten en laten vervolgens hun afval liggen", aldus nog de burgemeester.

Het historische centrum van Firenze behoort bovendien tot de Werelderfgoedlijst van Unesco. "De reputatie van onze stad komt op die manier in een slecht daglicht te staan. Het straatbeeld moet er opnieuw proper bijliggen."

Doelwit nr. 1: Dagjestoeristen

De burgemeester heeft het voornamelijk gemunt op de groepen dagjestoeristen. Zij vertoeven graag op de trappen van de Santa Croce-basiliek, waar Michelangelo begraven ligt. Ook de Chiesa di Santo Spirito is een populaire trekpleister.

Ook begin vorig jaar voerde Nardella maatregelen in voor het toerisme. Zo wou hij dat restaurants in de buurt enkel nog plaatselijke gerechten serveerden om een halt toe te roepen aan de populariteit van de plaatselijke fastfoodketens. Hun verpakkingen veroorzaakten te veel afval in de omliggende straten.

Meest gelezen