Burgemeester Pittsburgh zet Trump op zijn plaats: "Clinton kreeg hier 80 procent van stemmen"

"Ik ben verkozen om de mensen van Pittsburgh te vertegenwoordigen, niet die van Parijs." Met die boutade zette de Amerikaanse president Donald Trump de terugtrekking van de Verenigde Staten uit het klimaatakkoord kracht bij. De burgemeester van Pittsburgh maakte meteen gehakt van die boutade.

"Feit: Hillary Clinton kreeg 80 procent van de stemmen in Pittsburgh. Pittsburgh steunt de rest van de wereld en zal het klimaatakkoord van Parijs volgen", weerlegt burgemeester Bill Peduto op Twitter de uitspraak (het alternatieve feit) van president Trump.

Dat Trump Pittsburgh vernoemde, heeft allicht te maken met het industriële verleden van de stad. Maar burgemeester Peduto is duidelijk: "Als burgemeester kan ik jullie verzekeren dat we de richtlijnen van het klimaatakkoord zullen volgen voor onze mensen, onze economie en onze toekomst".

Peduto maakt duidelijk wat hij denkt van de Amerikaanse terugtrekking. "De Verenigde Staten voegen zich bij Syrië, Nicaragua en Rusland in hun beslissing om niet deel te nemen aan het klimaatakkoord. Het is nu aan de steden om het heft in eigen handen te nemen."

De burgemeester van Pittsburgh krijgt bijval van zijn ambtsgenoot uit Parijs. "Donald Trump is andermaal verkeerd. Parijs en Pittsburgh staan wel degelijk op dezelfde lijn over het Parijs-akkoord', aldus Anne Hidalgo op Twitter.

Meest gelezen