Een strategisch lek over het klimaatakkoord uit het Witte Huis of toch niet?

Vanavond maakt de Amerikaanse president Donald Trump bekend of de Verenigde Staten al dan niet uit het klimaatakkoord van Parijs stappen. Via een lek uit het Witte Huis meende CBS gisteren al te weten dat Trump zich wil terugtrekken, maar dat werd niet bevestigd. Probeerde de president met een strategisch lek in de pers de reacties in de rest van de wereld te testen, of ging het gewoon om een van de zovele lekken? We legden ons oor te luister bij drie voormalige ministers van Buitenlandse Zaken, gepokt en gemazeld in het vak.

Karel De Gucht denkt niet dat het lek uit het Witte Huis strategisch bedoeld was. "Het was waarschijnlijk geen bewust lek van Trump", zegt hij. "Binnen de Amerikaanse regering zijn er gewoon verschillende meningen."

"Er zijn Amerikaanse staten zoals Californië die sowieso hun klimaatinspanningen zullen voortzetten en de minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson - de voormalige CEO van Exxon - is er voorstander van om in het akkoord te blijven", aldus De Gucht. 

Hij ziet dan ook geen strategie in het lek. "De enige strategie van Trump is narcisme. Hij volgt gewoon het advies van de laatste persoon met wie hij heeft gesproken."

Louis Michel stelt dat we niet kunnen weten of het om een strategisch lek gaat of niet. "Het zou natuurlijk kunnen, maar het kan evengoed iets totaal irrationeels zijn."

"Het probleem is dat Trump totaal onvoorspelbaar is", zegt Michel. "Hij trekt zich niets aan van de wetenschap of wat de rest van de wereld van hem denkt. Op dat gebied is hij geen strateeg, maar is hij alleen bezig met zichzelf."

Willy Claes zegt dat het moeilijk is om te weten of er een strategie achter het lek uit het Witte Huis zit, maar hij vermoedt toch van niet.

"Het akkoord verlaten zou totaal onverantwoord zijn en ingaan tegen de belangen van de Amerikaanse strategie, maar Trump heeft het in zijn hoofd gehaald dat hij het akkoord zal opblazen. Hij denkt daaruit winst te halen, ook politiek."

"Strategisch lekken gebeurt natuurlijk af en toe, maar achter dit lek moet niet meteen een strategie worden gezocht. Het heeft meer te maken met de persoonlijkheid van Trump die moeilijk vatbaar is voor advies of rede. Bovendien heerst er zoveel chaos in het Witte Huis, dat het niet ongewoon is dat er regelmatig lekken zijn", zegt Claes nog.

Meest gelezen