Elon Musk stapt uit adviesraden Trump: "Klimaatverandering is echt"

De Amerikaanse topondernemer Elon Musk stopt als raadgever van de Amerikaanse president Donald Trump. Musk kan niet leven met de beslissing van Trump om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. Ook andere grote Amerikaanse bedrijven wijzen de beslissing van hun president af.

Elon Musk maakt - als baas van Tesla (producent van elektrische auto's), ruimtevaartbedrijf SpaceX en zonnepanelenbedrijf SolarCity - deel uit van de groep industriëlen die president Trump rond zich schaart om hem raad te geven over de economische politiek. En Musk is voorstander van het klimaatakkoord van Parijs.

Gisteren kondigde hij op Twitter aan uit die adviesraden van Trump te stappen mocht de Amerikaanse president beslissen om zich terug te trekken uit het klimaatakkoord. Nu Trump dat effectief officieel heeft aangekondigd te zullen doen, voegt Musk de daad bij het woord.

Op Twitter laat hij weten: "Ik vertrek uit de presidentiële raden. Klimaat verandering is echt. Uit Parijs stappen is niet goed voor Amerika en de rest van de wereld."

"Captains of industry" steunen beslissing van Trump niet

Wie verwacht had dat de grote Amerikaanse industriebedrijven tevreden zouden zijn met de aankondiging om uit het klimaatverdrag te stappen, komt bedrogen uit. 

De Amerikaanse autogroep General Motors schaart zich openlijk achter het klimaatverdrag en zegt dat het de vooropgestelde objectieven ook in de toekomst zal blijven nastreven.

Jeff Immelt, de CEO van het concern General Electric, roept andere grote bedrijven in de VS op om het gebrek aan actiebereidheid van de regering om het klimaat te beschermen, te compenseren door zelf maatregelen te treffen. De Business Round Table, een club van topindustriëlen in de VS, heeft geen kritiek op Trump, maar waarschuwt wel voor de ernstige gevolgen van een klimaatverandering.

Nog meer opvallend is de kritiek van oliegroepen zoals ExxonMobil en Chevron, die beiden hadden gevraagd om het klimaatakkoord niet op te zeggen. 

Meest gelezen