Europese grootmachten ferm: "Geen heronderhandeling van het klimaatakkoord"

Frankrijk, Duitsland en Italië geloven niet dat het klimaatakkoord van Parijs kan heronderhandeld worden. De Europese grootmachten reageren zo in een uitzonderlijke gezamenlijke verklaring op de terugtrekking van de VS uit het klimaatakkoord.

De Amerikaanse president Donald Trump trekt zich terug uit het klimaatakkoord van Parijs en kondigde meteen aan dat hij het akkoord wil heronderhandelen om "eerlijkere voorwaarden" te verkrijgen voor de Verenigde Staten.

De Europese grootmachten reageren alvast afwijzend. Parijs, Berlijn en Rome reageren gezamenlijk: "We betreuren de beslissing van de Verenigde Staten en we geloven ten stelligste dat het Parijs-akkoord niet kan heronderhandeld worden."

De Franse president Emmanuel Macron heeft de Amerikaanse president Donald Trump intussen al aan de lijn gehad en dat is klaarblijkelijk een erg duidelijk gesprek geweest met ferme taal van Macron. "Niets kan heronderhandeld worden wat betreft het klimaatakkoord van Parijs. Frankrijk en de Verenigde Staten zullen blijven samenwerken, maar niet meer op het vlak van klimaat."

In een toespraak later op de avond heeft de Franse president Macron Amerikaanse wetenschappers en ondernemers uitgenodigd om in Frankrijk te komen werken rond het klimaat.

Meest gelezen