Europol heeft uw hulp nodig om kindermisbruik te stoppen

"Spoor een voorwerp op en stop kindermisbruik." Dat is de boodschap waarmee Europol zijn "Most Wanted"-lijst lanceert. Niet voor personen, wel voor voorwerpen die te zien zijn in video’s van kindermisbruik. Europol vraagt aan het publiek om die voorwerpen te helpen identificeren om zo daders op te sporen of slachtoffers te redden. "Onthoud, uw hulp kan dat ene stukje informatie opleveren dat leidt tot de redding van een kind."

Een shampoofles, magazine of plastic boodschappentas van een onbekende supermarkt: allemaal alledaagse, onschuldige voorwerpen. Maar wel allemaal voorwerpen waar gruwelijke waarheden achter schuilgaan. Want één ding hebben ze gemeen: ze zijn te zien in video’s van kindermisbruik en kunnen een doorbraak betekenen in een onderzoek.

"Meer ogen leiden tot meer aanwijzingen en zullen helpen om deze kinderen te redden"

Europol roept nu de hulp in van het publiek om de oorsprong van die objecten te achterhalen. Concreet zal Europol 20 voorwerpen uploaden op zijn website, waarvoor alle mogelijke onderzoekswegen al uitgeput zijn. Ze zijn specifiek geïnteresseerd in de land of de locatie van het voorwerp. "Wereldwijd wordt er al nauw samengewerkt om zoveel mogelijk daders en slachtoffers te identificeren. Maar dat proces is erg complex en de identificatie van kleine voorwerpen kan leiden tot een doorbraak. Meer ogen leiden tot meer aanwijzingen en zullen uiteindelijk helpen om deze kinderen te redden", klinkt het bij Europol.

"Wij zien dit als een soort van laatste redmiddel", vertelt Wil van Gemert, adjunct-directeur van Europol. "Eigenlijk maken we gebruik van een soort crowd sourcing. We vragen het publiek om ons daarbij te helpen. Dit zijn vaak zaken waarbij we alle andere middelen hebben gebruikt en waarin we misschien wel een aantal leads hebben, maar niet precies kunnen identificeren waar het zich afgespeeld heeft. Het zou kunnen zijn dat er veel voorwerpen bij zijn die zo breed gebruikt worden dat we er niets mee zijn. Maar we zijn in deze zaken aan het einde van onze mogelijkheden en we willen nog alles doen om deze zeer ernstige misdrijven op te lossen."

“Onthoud, uw hulp kan dit ene stuk informatie opleveren dat leidt tot de redding van een kind.”

Voor deze Most Wanted-lijst van voorwerpen, heeft Europol de mosterd gehaald bij de succesvolle Most Wanted-lijst van gezochte misdadigers, die Europol vorig jaar lanceerde. "Van de 50 verdachten zijn er uiteindelijk 35 aangehouden, waarvan 11 direct met tips van het publiek", vertelt van Gemert.

Dat het geen maat voor niets is, bewijzen successen uit het verleden. Zo werd enkele jaren geleden een Nederlandse kindermisbruiker nog ontmaskerd door een knuffel van Nijntje. Recent konden nog twee slachtoffers geïdentificeerd worden aan de hand van voedselverpakkingen en afvalcontainers die op de achtergrond te zien waren.

Van Gemert benadrukt dat zulke voorwerpen een sleutelrol in een onderzoek kunnen spelen. "Enkele jaren geleden zagen we op de plaats waar een kind misbruikt werd op de achtergrond een trampoline staan. Toen we dat beeld vergrootten, konden we contact opnemen met de fabrikant en werd duidelijk dat die versie maar in één land geproduceerd en verkocht werd. Ons onderzoek moet zich dan niet richting op 28 verschillende landen, maar op 1 land. Met de hulp van andere aanwijzingen hebben we het slachtoffer uiteindelijk kunnen identificeren en de dader kunnen aanhouden."

Ook Europol-directeur Rob Wainwright onderstreept het belang van het initiatief: "Dit innovatieve project wil gebruik maken van het internet om het publiek te betrekken bij het onderzoeksproces. Zo kan iedereen een reële rol spelen in de wereldwijde preventie van kindermisbruik. “Onthoud, uw hulp kan dit ene stuk informatie opleveren dat leidt tot de redding van een kind."

Wat kan u doen?

Op de site www.europol.europa.eu/stopchildabuse kan u de verschillende voorwerpen bekijken. Herkent u er een van? Speel de informatie dan door naar Europol – dat kan anoniem. Als het object geïdentificeerd is, zal Europol de gerechtelijke instanties van het land in kwestie op de hoogte brengen om het spoor verder te onderzoeken.

Meest gelezen