Ex-veiligheidsadviseur Flynn en Trumps advocaat opgevorderd in Ruslandonderzoek

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft de voormalige nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn en president Trumps persoonlijke advocaat Michael Cohen gedagvaard. Die maatregel kadert in het onderzoek naar de Russische inmenging bij de voorbije presidentsverkiezingen. De Senaatscommissie, die het dossier onderzoekt, heeft Flynn al gedagvaard voor documenten in de zaak.

"Als een deel van ons lopend onderzoek naar de Russische actieve maatregelen tijdens de campagne van 2016, hebben we vandaag dagvaardingen goedgekeurd voor verschillende individuen voor getuigenissen en persoonlijke en zakelijke documenten", melden afgevaardigden Mike Conaway en Adam Schiff. "We hopen en verwachten dat iedereen die werd opgeroepen om te getuigen of om documenten te verstrekken, zal ingaan op die vraag."

Vorige maand al vaardigde de Senaatcommissie een dagvaarding uit voor documenten van Flynn. De voormalige nationale veiligheidsadviseur van Trump, die ontslag nam nadat bekend raakte dat hij had gelogen over contacten met Russische diplomaten, weigerde toen mee werken, maar intussen zou hij dan toch akkoord zijn gegaan om bepaalde documenten over te maken.

"Fake news"

Waarom Cohen in het vizier is gekomen van het onderzoek is nog niet bekend. Er wordt hem gevraagd "informatie te verstrekken" en te "getuigen" omtrent mogelijke contacten die hij zelf heeft gehad met de Russische regering. Cohen had die uitnodiging al eens naast zich neergelegd, waarna hij nu gedagvaard wordt. Cohen ontkent elke betrokkenheid en doet de vermeende banden van het team rond Trump met Rusland steevast af als "fake news". Toch heeft hij laten weten dat hij gehoor geeft aan het gerechtelijke bevel.

De commissies en subcommissies van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de Senaat hebben de bevoegdheid om dagvaardingen uit te vaardigen, om getuigenissen en documenten te bekomen. Eerder raakte al bekend dat de Congresleden ook met Trumps schoonzoon en adviseur Jared Kushner willen spreken. Hij is bereid om mee te werken naar het onderzoek. Er zijn ook gerechtelijke bevelen uitgevaardigd tegen de veiligheidsdienst NSA en de inlichtingendiensten FBI en CIA.

FBI-onderzoek

Naast dit onderzoek door de Senaatscommissie loopt er ook nog een FBI-onderzoek naar de banden tussen Rusland en het campagneteam van Trump. Ook in dat onderzoek speelt Flynn als voormalig veiligheidsadviseur een centrale rol. Hij loopt al een tijdlang in het vizier van de inlichtingendienst. De ontslagen FBI-directeur James Comey hield Flynn in de gaten. Hij is van plan om de FBI in deze zaak bij te staan als getuige. 

Comey zou volgens Amerikaanse media mogelijk volgende week al getuigen voor de Senaatscommissie van de inlichtingendiensten van de Senaat. Hij zou van speciaal aanklager Robert Mueller de garantie hebben gekregen dat hem geen juridische hindernissen in de weg staan.

Meest gelezen