Franse parlementsleden mogen geen familie meer tewerkstellen

De Franse regering is van plan om ministers en parlementsleden te verbieden om nog familieleden tewerk te stellen. De maatregel maakt deel uit van een reeks bepalingen die door minister van Justitie François Bayrou zijn voorgesteld om de ethiek en transparantie in de politiek te verhogen.
Minister van Justitie Bayrou.

Bij de vorming van de nieuwe regering hebben kersvers president Emmanuel Macron en zijn premier Edouard Philippe gezegd hoog in te zullen zetten op de moraliteit van de ministers. Met twee nieuwe wetten op ethiek en een grondwetswijziging wil de nieuwe Franse regering het vertrouwen van burgers in de overheid herstellen, na een verkiezingscampagne waarin schandalen een sleutelrol speelden.

Zo werd de kandidaat van rechts, François Fillon, de hele campagne geplaagd door het nieuws dat zijn vrouw een loon zou hebben gekregen als parlementair medewerker, zonder dat daar iets tegenover stond.

Ferrand

De aankondiging komt er ironisch genoeg net op de dag dat tegen Richard Ferrand, de nieuwe minister voor de Cohesie van de territoria, een gerechtelijk onderzoek is gestart door het parket van Brest. De vertrouweling van Macron is in opspraak gekomen in verband met een vastgoedaffaire.

Vorige week berichtte het satirische weekblad Le Canard Enchaîné dat het ziekenfonds Mutuelles de Bretagne, dat vroeger door Ferrand geleid werd, in 2011 kantoorruimte huurde van Ferrands echtgenote. Daarnaast bezorgde Ferrand in 2014 zijn toen 23-jarige zoon enkele maanden lang werk als assistent in het parlement.

Hoewel het parket vorige week nog weigerde om een onderzoek te openen, is het nu op die beslissing teruggekomen, naar eigen zeggen door nieuwe informatie die in de pers is verschenen. De politicus zelf heeft de aantijgingen heftig ontkend en sluit een aftreden uit. Macron heeft onlangs gezegd dat een ontslag van Ferrand voor hem alleen kan als er een inbeschuldigingstelling komt.

Meest gelezen