Gitaar van Grateful Dead-gitarist brengt bijna drie miljoen euro op

De gitaar van de Amerikaanse gitarist Jerry Garcia (1942-1995) van Grateful Dead heeft in totaal 2,85 miljoen euro opgebracht bij een veiling bij Guernsey's Auction House in New York. De opbrengst van de verkoop gaat naar het Southern Poverty Law Center, een humanitaire organisatie die extremistische groepen juridisch bestrijdt.
Jerry Garcia is in 1995 op 53-jarige leeftijd overleden.

De gitaar van Jerry Garcia van Grateful Dead heeft op een veiling in New York bijna 3 miljoen euro opgebracht. Brian Halligan van de marketingfirma HubSpot telde 1,425 miljoen euro neer voor het instrument. Een anonieme liefdadigheidsorganisatie verdubbelde het bod, waardoor de gitaar 2,85 miljoen euro opbracht.

Jerry Garcia ontwikkelde het unieke instrument op maat van zijn noden. De elektrische gitaar kreeg de naam "Wolf" en werd door Jerry Garcia bespeeld tot aan zijn dood in 1995.

Jerry Garica richtte midden de jaren 60 de band Greatful Dead op met Bob Weir, Ron McKernan, Phil Lesh en Bill Kreutzmann. De groep groeide uit tot tot een invloedrijke band door hun experimentele muziek en hun stevige livereputatie. Grateful Dead werd door kenners omschreven als de ultieme jamband.

Meest gelezen