Glyfosaat verboden in Wallonië en rijexamen moeilijker, wat verandert nog op 1 juni?

Een nieuwe maand, nieuwe regels. Vandaag treden er weer een hoop maatregelen in werking. Zo wordt een rijexamen moeilijker, is glyfosaat verboden in Wallonië en wordt aidsremmer Truvada voortaan terugbetaald. Maar wat verandert er nog? Een overzicht.

1. Rijexamen wordt moeilijker

Wie zijn rijbewijs wil halen, krijgt vanaf 1 juni te maken met een reeks wijzigingen aan de rijexamens. In het theorie-examen wegen zware overtredingen zwaarder door, en het praktijkexamen bevat meer mogelijke manoeuvres, zelfstandig rijden (bijvoorbeeld via gps) en een risicoperceptietest.

Het theorie-examen blijft bestaan uit 50 vragen, waarop je minstens 41 punten moet halen. Maar wie een zware fout maakt, verliest voortaan 5 punten. Voor een lichte fout verlies je nog altijd 1 punt.

Op 1 oktober dit jaar volgt nog een hervorming van de rijopleiding. Bedoeling is dat kandidaat-bestuurders meer oefenen voor ze hun examen afleggen. Begeleiders zullen zelf ook een drie uur durende opleiding moeten volgen.

2. Meer kopen met ecocheques

Vanaf 1 juni kan je opnieuw meer producten aankopen met ecocheques. Zo kan je met je ecocheques voortaan bomen en planten, tuinonderhoudsproducten, biologische gewasbeschermingsmiddelen en (elektrisch) tuingereedschap kopen.

Er zijn ook meer mogelijkheden voor tweedehandsproducten. Tot nu toe waren ecocheques enkel mogelijk voor tweedehandskleding, -boeken en -meubels, maar voortaan voor bijna alle producten, ook bijvoorbeeld kleine elektronische apparaten of toestellen met energielabel A+ of beter.

3. Glyfosaat wel verboden in Wallonië

Onkruidbestrijdingsmiddelen die glyfosaat bevatten, zoals het controversiële Roundup, mogen vanaf 1 juni niet meer vrij verkocht worden aan particulieren in winkels in Wallonië. Daarmee past minister van Milieu Carlo Di Antonio naar eigen zeggen het voorzorgsprincipe toe op een product waarvan de gezondheidsrisico's onduidelijk zijn.

Professionele gebruikers in Wallonië, die beschikken over een fytolicentie, mogen dergelijke producten blijven gebruiken tot eind mei volgend jaar. In Vlaanderen geldt vooralsnog geen verbod.

4. Boete voor wie zonnepanelen niet aangeeft

Eigenaars van zonnepanelen hebben nog tot 1 juni de tijd om die zonnepanelen aan te melden. Vanaf 1 juni riskeren eigenaars van niet-aangegeven zonnepanelen boetes van 150 tot 20.000 euro. Bij de start van de campagne waren er 275.000 installaties aangemeld, en Tommelein mikt op 300.000 aanmeldingen tegen eind dit jaar.

Wie zijn zonnepanelen installeerde voor 1 juni 2015 en dus nog groenestroomcertificaten ontvangt, is in orde. Wie de installatie nergens op de factuur ziet, kijkt een en ander het best eens na op de site van Eandis of Infrax.

5. Aidsremmer Truvada wordt terugbetaald

Aidsremmer Truvada wordt vanaf 1 juni ook terugbetaald aan wie niet besmet is met hiv. Uit onderzoek blijkt dat de kans op besmetting voor een homo bijvoorbeeld 1 op 20 bedraagt, terwijl dat bij hetero's 1 op 5.000 is.

Elke dag een Truvada slikken (of een dubbele dosis voor en één pil na een vrijpartij - daarom ook "morning-afterpil voor homo's" genoemd) kan besmetting voorkomen. Mensen uit Sub-Saharaans Afrika zijn een tweede grote risicogroep.

6. Nieuwe routes op de Noordzee

Voor de Belgische en Nederlandse kust gelden vanaf 1 juni nieuwe scheepsroutes. Zoals bekend is de Noordzee een van de drukst bevaren zeeën ter wereld, en de nieuwe routes moeten leiden tot een vlotter en veiliger scheepvaartverkeer.

In het nieuwe routeplan zijn onder meer bestaande routes aangepast, worden ankergebieden gewijzigd en wordt er bijvoorbeeld ook rekening gehouden met de windparken.

7. Alleen nog nieuwe internationale gevaarsymbolen op chemische producten

Vandaag verdwijnen in principe alle oranje-zwarte gevaarsymbolen op chemische producten. Ze zijn al sinds 2015 vervangen door 9 rood-witte symbolen. Voor bedrijven gold nog een overgangsperiode, maar die loopt vandaag ten einde. 

Winkels mogen geen chemische producten meer verkopen met de oude stickers erop. "De milieu-inspectie zal de komende maanden toezien op de naleving", zegt de FOD Gezondheid. 

Meest gelezen