Grootmachten scharen zich rond "historisch klimaatakkoord"

In aanloop naar de bekendmaking van Trumps standpunt over het Klimaatakkoord van Parijs vanavond, scharen steeds meer grootmachten zich expliciet achter de gemaakte afspraken. China en Europa hebben een gemeenschappelijk statement geformuleerd, maar ook Duitsland, Rusland en het Verenigd Koninkrijk onderschrijven het akkoord nogmaals. Trump komt zo onder druk te staan.
AP2007

China en de Europese Unie hebben een "verregaand politiek engagement" geformuleerd. Ze noemen de naleving van klimaatafspraken "dwingender dan ooit". De EU en China waren achter de schermen al langer bezig aan een gemeenschappelijk statement omtrent klimaatverandering en propere energie.

In de gloednieuwe verklaring benadrukken beide landen het gevaar van de opwarming van de aarde. Ze noemen het "een veiligheidsissue" en "een factor die bijdraagt tot sociale en politieke kwetsbaarheid". De overstap naar groene energiebronnen is zowel goed voor onze planeet, als de economie, klinkt het.

"Gedeelde politieke wil en vertrouwen"

"De Europese Unie en China beschouwen het Klimaatakkoord van Parijs als een historische stap vooruit om de schijnbaar onomkeerbare opwarming van de aarde af te remmen. Die overeenkomst is het bewijs dat je met gedeelde politieke wil en vertrouwen in elkaar over de grenzen heen kan samenwerken aan eerlijke en effectieve oplossingen voor de wereldproblemen van deze tijd. Niemand mag hierin achterblijven, maar wij willen een stap voorwaarts zetten", aldus de tekst. Concreet willen zowel China als Europa stappen ondernemen "om onze nationale plannen wat betreft de uitstoot van broeikasgassen effectief uit te voeren". 

Europa: "Dit gaat om de mensheid"

Intussen hebben zowel Europees president Donald Tusk als Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker de Amerikaanse president Trump opgeroepen om niet uit het Klimaatakkoord te stappen.  "Het gaat niet alleen over de toekomst van de Europese mensheid, het gaat vooral om de toekomst van de mensen in andere landen", aldus de Commissievoorzitter. Hij herinnert eraan dat 83 landen gevaar lopen om van de aarde te verdwijnen, wanneer de strijd tegen de klimaatverandering niet resoluut worden gevoerd.

Volgens Juncker zou het drie tot vier jaar duren vooraleer de VS uit het akkoord geschrapt zou kunnen worden. De idee dat je zo maar van het toneel kunt verdwijnen klopt niet. "Niet alles wat in de wet of in de internationale verdragen staat, is fake news. Men moet zich daaraan houden."

Juncker haalde volgens persagentschap Reuters ook uit naar het feit "dat de VS zegt: we willen niet met jullie onderhandelen als Europese Unie, maar met elke lidstaat apart", zo verwijzend naar mogelijke handelsakkoorden die Trump wil afsluiten. "We kunnen niet toelaten dat de Amerikanen akkoorden sluiten met individuele lidstaten", aldus Juncker, die aan Trump zijn bezorgdheden over diens protectionistische handelsbeleid.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Johnson: "We lobbyen nog bij de VS"

In aanloop naar de communicatie van Trump vanavond, heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson gezegd dat de VS momenteel nog via verschillende wegen wordt aangespoord om de klimaatverandering serieus te nemen. Meer nog: het Verenigd Koninkrijk wil dat de VS een trekkersrol daarin opnemen.

"We zijn er nog niet voor alle duidelijkheid, maar we blijven hierover lobbyen bij de VS", zei Johnson hierover aan Sky News. Hij voegde daaraan toe dat ook andere grote spelers, zoals India en China, inspanningen moeten blijven doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

AFP or licensors

Ook Duitsland en Rusland spreken steun uit

Intussen hebben ook Duits bondskanselier Angela Merkel, en het Kremlin het Klimaatakkoord van Parijs opnieuw onderschreven. Merkel deed dat op een gemeenschappelijke persconferentie met de Chinese premier Li Keqiang, die momenteel in Berlijn is. Ook hij heeft de verantwoordelijkheid van zijn land in het naleven van de klimaatafspraken, opnieuw benadrukt.

Het Kremlin geeft laten weten dat het Klimaatakkoord van Parijs impact zou verliezen, als de VS eruit stapt. "Onze president Poetin heeft deze overeenkomst ondertekend, en we hechten daar veel belang aan", aldus een woordvoerder. "Tegelijk is het zonneklaar dat de effectiviteit van deze afspraken sowieso afneemt zonder de grote spelers."

Meest gelezen