Hillary Clinton hekelt opnieuw Russische inmenging bij verkiezingen

Hillary Clinton vermoedt dat het campagneteam van Donald Trump Rusland geholpen heeft leugens over haar te verspreiden in de aanloop naar de presidentsverkiezingen. Ze steekt ook een beschuldigende vinger uit naar de sociale media.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Op een technologieconferentie in Los Angeles herhaalde Clinton dat Rusland valse informatie over haar wilde verspreiden, maar dat het dat alleen kon met hulp van Amerikanen. "De Russen zouden naar mijn mening hun informatie niet als wapens gebruikt kunnen hebben zonder Amerikaanse hulp en zonder mensen die over peilingen en data beschikten."

Clinton verwees naar het onderzoek dat loopt naar mogelijke Russische inmenging in de verkiezingen. "We krijgen meer en meer informatie over contacten van leden van het campagneteam en vertrouwelingen van Trump met Russen, vóór, tijdens en na de verkiezingen", aldus Clinton.

Behalve Trumps campagneteam en Rusland, wees Clinton ook opnieuw James Comey met de vinger. De voormalig FBI-directeur heropende vlak voor de stembusgang het onderzoek naar de e-mails van Clinton, die als minister van Buitenlandse Zaken haar persoonlijk e-mailadres gebruikte.

Sociale media

Clinton had ook kritiek op de sociale media. Volgens haar heeft de propaganda die via Facebook en andere sociale media is verspreid haar mee de overwinning gekost. Ze deed dan ook een oproep aan de sociale media om sneller op te treden tegen het verspreiden van valse informatie. Facebook heeft altijd ontkend dat "fake nieuws" de verkiezingen zou hebben beïnvloed, maar is intussen toch begonnen daar scherper op toe te zien.

Clinton zei dat ze ook niet met gelijke wapens kon vechten via de sociale media omdat Trump via het bedrijf Data Trust over gedetailleerde profielen van kiezers beschikte. Die profielen werden verzameld op basis van datamining. Het campagneteam van Trump kon daarmee de kiezers gericht benaderen, iets wat Clinton niet kon. Op dat gebied had ze meer steun verwacht van de top van de Democratische partij, maar die was virtueel failliet, aldus Clinton.

President Trump heeft intussen al gereageerd op de uitspraken van Clinton: "Achterbakse Hillary Clinton geeft iedereen behalve zichzelf de schuld en weigert te zeggen dat ze een verschrikkelijke kandidaat was", tweette Trump.

Meest gelezen