Militairen kopen uitrusting met eigen geld, ook al mag dat niet

Door het verhoogde terreurniveau moeten meer dan duizend militairen dag in dag uit patrouilles lopen met kogelwerende vesten. Defensie heeft echter een tekort aan dat soort vesten. Gevolg is dat steeds meer militairen van hun eigen geld dat materiaal kopen, ook al mag het eigenlijk niet.
archieffoto

Militairen kopen steeds vaker, met hun eigen geld, delen van hun uitrusting. Ze doen dat omdat bijvoorbeeld de beschermkledij die ze krijgen van defensie niet voldoet. Door het verhoogde terreurniveau zijn er meer dan duizend militairen die patrouille lopen op strategische plekken en belangrijke gebouwen bewaken.

Maar defensie beschikt niet over voldoende kogelwerende vesten. Daardoor moeten militairen die vesten onderling doorgeven. Soms ontbreekt echter de juiste maat, of zijn de vesten onvolledig of vuil. Daardoor beslissen steeds meer militairen om zelf te investeren in een goed zittend kogelwerend vest. "We weten dat het niet mag, maar het wordt soms getolereerd", zegt een militair die anoniem wil blijven.

Stinkende vesten

"In mijn eenheid zal tot de helft van de jongens die op het terrein staan zelf een vest hebben gekocht. Ze zitten ook gewoon beter, zeker als je er uren mee op straat moet staan." De militairen kopen het materiaal vaak aan op het internet. Er zijn al vesten voor een paar honderd euro, afhankelijk van het materiaal en de kwaliteit. "De voorbije jaren gaf ik al voor zo’n 3.000 euro uit aan materiaal", zegt een andere militair, die ook anoniem wenst te blijven. "Het is bovendien niet erg leuk als je een vest krijgt dat uren in de wind stinkt naar zweet van je voorganger."

Defensie erkent probleem

Generaal Marc Thys van de landcomponent erkent het probleem. "Algemeen is het materiaal voor de infanteriesoldaat er echt op vooruitgegaan", zegt hij, maar door Operatie Vigilant Guardian is er inderdaad een tekort aan ondervesten. Er is een eerste bestelling geplaatst en de extra vesten, zo’n 12.000, worden later dit jaar nog geleverd. Op termijn willen we naar betere en performantere uitrusting, waarbij iedere soldaat over een volledige persoonlijke set beschikt.

Volgens de generaal is het wel van alle tijden dat soldaten hun basisset met eigen materiaal aanvullen. "In mijn tijd als luitenant had ik ook een eigen tent en eigen slaapzak, gewoonweg omdat die beter waren dan wat defensie ons gaf." In vakbondskringen is te horen dat kogelwerende vesten echter tot de beschermende basisuitrusting behoren waarvoor defensie verantwoordelijk is, onder meer omdat de kwaliteitseisen erg hoog liggen.

Meest gelezen