De markt van Eeklo

Niemand wil fusioneren met Eeklo: "In Eeklo loopt er meer marginaal volk rond"

In heel Vlaanderen wordt gepraat over fusies tussen gemeenten, ook in het Meetjesland. Maar de gemeenten in die Oost-Vlaamse regio zien een fusie met centrumstad Eeklo niet zitten.

De collega's van Radio 2 trokken vanmorgen naar de markt in Eeklo met de prangende vraag: "Waarom wil niemand met Eeklo in zee gaan?". De antwoorden van sommige marktgangers waren soms ontluisterend.

"We zijn zelf niet van Eeklo en wij hebben altijd gehoord dat de Eeklonaren een beetje een dikke nek hebben", aldus een inwoner van een buurtgemeente. Een andere marktganger stelt het nog straffer: "Ik ben afkomstig van Waarschoot en ik zou liever met Lovendegem en Zomergem fusioneren omdat we vinden dat er in Eeklo meer marginaal volk rondloopt. Ja, er loopt hier heel speciaal volk rond."

Burgemeester Eeklo: "Geen liefde op het eerste gezicht"

"Het is inderdaad geen liefde op het eerste gezicht", moet ook burgemeester Koen Loete vaststellen in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Maar dat betekent niet dat we niet kunnen verkennen of dat we de relaties niet kunnen uitdiepen."

Volgens burgemeester Loete schrikt het stedelijke karakter wat af. "Ik voel dat men zijn identiteit wil bewaren en dat men de nadruk legt op landelijkheid versus kleinstedelijkheid. Eeklo heeft doorheen de jaren zijn plaats als hoofdstad van het Meetjesland behartigd."

"We hebben als stad inderdaad ook te maken met stedelijke problemen zoals drugs en criminaliteit. Dat komt door onze welzijnsfunctie: we hebben een drugstherapeutisch centrum en een psychiatrisch ziekenhuis. Dat is in vergelijking met een residentiële setting van bepaalde gemeenten rondom ons atypisch en dat vergt een aanpassing van diegenen die daar niet mee vertrouwd zijn."

Promopraatje

Maar een fusie kan wel degelijk heel wat opleveren. "Ik heb het debat vier jaar geleden gelanceerd en toen was er unanieme afwijzing. Vorig jaar hebben we met een financiële analyse kunnen aantonen dat er heel wat financiële voordelen aan verbonden zijn op gebied van schuldverlaging en fiscaal regime voor de burgers", aldus de burgemeester van Eeklo. "Een fusie tussen Maldegem en Eeklo zou een bonus van 200 miljoen euro opleveren."

De Eeklose burgervader sluit dan ook af met een promopraatje voor zijn stad. "Het is een centrumstad met sterke industrieterreinen en een commercieel centrum met aangename winkelstraten. We hebben ook een krachtige welzijnssector met twee belangrijke ziekenhuizen. We zijn een scholenstad met meer dan 8.500 leerlingen. We hebben mooie nieuwe huisvestingsprojecten. Onze vrijetijdssector voor jeugd, sport en cultuur heeft een regionale dimensie. En we hebben toffe evenementen en een paar mooie natuurdomeinen."

Meest gelezen