Onduidelijkheid over schietpartij in Filipijnse hoofstad Manilla

In de Filipijnse hoofdstad Manilla zijn vanavond geweerschoten en explosies gehoord nabij een luxeresort. Leger, politie en hulpdiensten zijn massaal ter plaatse, maar het is nog niet duidelijk of het om een terreuraanslag gaat of om een criminele daad. Voor zover bekend is er ook nog niemand opgepakt.

Het incident begon om middernacht lokale tijd. Volgens de eerste berichten waren er explosies en werd er geschoten en liepen veel mensen in paniek weg.

Leger en politie kwamen snel ter plaatse, evenals de brandweer en ziekenwagens. Getuigen melden dat een gemaskerde schutter vanuit één van de hotels het vuur opende op voorbijgangers. Of hij alleen was, is nog niet duidelijk. Andere mensen die weggevlucht zijn, spreken over verschillende gewapende mannen die in het complex rondlopen en in het rond schoten.

Op de bovenverdieping van één van de hotels is er brand uitgebroken. Er zouden mensen uit het raam gesprongen zijn. Uit beelden van de tv-zender CNN is te zien dat gewonden worden weggevoerd. De ziekenhuizen in Manilla hebben weet van 25 gewonden, maar geen van hen zou schotwonden hebben. 

Het resort ligt vlakbij de internationale luchthaven van Manilla. Uit voorzorg werden de terminals daar gesloten. 

Terreur of misdaad?

De aanslag in Manilla is erg snel opgeëist door een website die beweert te werken voor de terreurgroep IS en die dagelijks informatie geeft over de gevechten tussen moslimextremisten en het leger in de stad Marawi op het zuidelijke eiland Mindanao. Op de officiële media van IS is er echter nog geen opeising.

Volgens de politie ging het om een enkele schutter en zou het de bedoeling geweest zijn om de rijke gasten van het resort te bestelen. Nu is er veel criminaliteit in Manilla, maar anderzijds is de stad in het verleden ook al getroffen door terreur. 

De Filipijnen worden al langer geteisterd door opstanden van communistische en moslimrebellen, maar het meeste geweld is er meestal in Mindanao en de eilanden in de Sulu Zee richting Borneo. De zwaarste aanslag was er in 2004 toen 116 doden vielen bij een bomontploffing op een veerboot ten noorden van Manilla.

Het Resorts World Manila is een geïntegreerd luxepark. Het omvat onder meer vier luxehotels, een conferentiecentrum, restaurants en bars, een winkelcentrum, een casino en een groot theater.

Het gaat om een groot complex met meer dan 1.500 hotelkamers. Dat is nu afgesloten door de veiligheidsdiensten, maar het doorzoeken kan erg lang duren.

Naar staat van beleg in het hele land?

Al voor de escalatie van het geweld vreesden veel mensen in de Filipijnen dat het land zou terugkeren naar de noodtoestand. President Rodrigo Duterte had die eerder al afgekondigd op het zuidelijke eiland Mindanao waar moslimrebellen vechten tegen de regering. 

Veel Filipino's vrezen dat Duterte van de aanslag in Manilla nu gebruik zal maken om de noodtoestand in het hele land af te kondigen en zo een autoritair regime te vestigen. Zij herinneren zich dat de voormalige dictator Ferdinand Marcos op die manier aan de macht is gekomen begin de jaren 70.

Meest gelezen