Overuren kloppen in horeca wordt makkelijker

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) gaat de regeling voor overuren in de horeca vereenvoudigen. Dat schrijft Gazet van Antwerpen en het nieuws is bevestigd aan onze redactie. Tot nu toe mocht personeel enkel overuren doen bij uitzonderlijke drukte, maar die voorwaarde valt weg.
© lev dolgachov - creative.belgaimage.be

Bij de introductie van de witte kassa werden al maatregelen genomen om de loonkosten in de horeca naar beneden te krijgen. "Zo mag personeel jaarlijks 360 uren extra presteren, zonder dat dit belast is", zegt minister Peeters.

Maar er is een probleem, zo zegt de minister. Volgens de arbeidswetgeving kunnen overuren alleen als er een "buitengewone vermeerdering" is van werk, die je vooraf moet aanvragen, of bij "onvoorziene noodzakelijkheden", die je achteraf moet melden.

De toepassing van die voorwaarden "verloopt niet altijd even vlot", vindt Peeters. Zo denken uitbaters soms dat zomerse drukte op een terras telt als buitengewone drukte, terwijl dat niet zo is. Daarom schrapt Peeters nu de voorwaarde van buitengewone drukte. De werknemer moet alleen elke zes maanden zijn akkoord geven dat hij overuren wil doen.

Peeters voert daarmee een voorstel uit van zijn collega Philippe De Backer, staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude. Die lanceerde in februari van dit jaar al het voorstel om in de horeca overuren zonder motief toe te kennen om zo de sector meer flexibiliteit te gunnen. "Peeters maakt nu werk van ons voorstel", klinkt het bij kabinet-De Backer.

Meest gelezen