Picnic The Streets: "Maak van koninklijk domein Laken een openbaar park"

De organisatie Picnic The Streets bekwam 5 jaar geleden de voetgangerszone in het centrum van Brussel. Nu richt het collectief zijn vizier op de koninklijke tuin in Laken. Op 25 juni zullen de actievoerders proberen over de parkmuren te klimmen om te gaan picknicken in het domein. Dat schrijft De Morgen.

Picnic The Streets, het collectief dat 5 jaar geleden de voetgangerszone in het centrum van Brussel bekwam, gaat op 25 juni om 12 uur 's middags picknicken aan het Voorplein in Laken. De organisatie doopt zich voor de gelegenheid om tot Picnic The Royal Parc. Dat schrijft De Morgen. 

"Er wordt een picknick georganiseerd voor een van de ingangen van het park van Laken. Maar als we met genoeg zijn én als de motivatie er is, zullen we later op de middag een stapje verder zetten en proberen te picknicken in de paleistuin zelf. Dat is echter allesbehalve eenvoudig aangezien er een joekel van een stenen muur rond staat", verduidelijkt actievoerder van Picnic The Royal Park, Gerben Van den Abeele, in "De ochtend" op Radio 1.

Groter dan Sint-Joost-ten-Node

Dat het collectief net in het koninklijk domein een picknick organiseert, heeft volgens Van den Abeele een duidelijk achterliggende boodschap. "Maak van de afgesloten paleistuin toch een openbaar park. Het is niet logisch dat één familie over zo'n gigantisch domein beschikt. Het park is zelfs groter dan de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node, maar wordt uiteindelijk nauwelijks benut", gaat Van den Abeele verder. 

"Een groot deel van de Brusselse bevolking woont bovendien in en rond de kanaalzone, waar weinig groen te bespeuren valt. Dat heeft een grote impact op de gezondheid en de gemoedstoestand van de Brusselaars. Conclusie: het park moet dus toegankelijk worden voor iedereen", aldus nog Van den Abeele. Er was al eens eerder een oproep voor een picknick op het koninklijke domein in januari, maar dat werd vanwege de koude geen groot succes.

Meest gelezen