Premier Michel: "Falen in strijd tegen opwarming is geen optie"

Ook vanuit ons land wordt afwijzend gereageerd op de terugtrekking van de VS uit het klimaatverdrag van Parijs. Zowel de federale als de Vlaamse regering willen dat België in samenwerking met de andere Europese landen blijft vasthouden aan de afgesproken maatregelen uit het verdrag.

"België steunt net zoals de Europese Unie het Akkoord van Parijs volledig. België zal dit blijven doen. We hebben geen keuze. Falen in de strijd tegen de klimaatopwarming is geen optie, noch voor de planeet, noch voor de toekomstige generaties.

De Belgische regering verwacht dat de Europese Unie zijn leiden rol in de implementatie van het Akkoord van Parijs onverminderd voortzet en premier Michel zal dat punt aankaarten tijdens de volgende Europese top eind juni. 

Dat staat in een mededeling van de federale regering in naam van premier Charles Michel (MR), de vicepremiers Didier Reynders (MR) en Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Milieu Marie-Christine Marghem (MR).

Apart tweette premier Charles nog in sterke bewoordingen: hij had het over "een brutale daad".

Minister De Croo (foto in tekst) waarschuwdde dat de vluchtelingencrisis in Europa nog zal verergeren indien de klimaatverandering zou leiden tot nog meer grootschalige overstromingen, droogte en hongersnood met massale immigratie tot gevolg.

"Historische vergissing", aldus minister Schauvliege

Via Twitter reageerde Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) op dezelfde manier: "Vlaanderen en de EU moeten meer dan ooit voortrekker blijven in klimaatambities".

Zij vindt de beslissing van president Trump "een historische fout".

Belgische onderhandelaar gelooft niet in nieuwe gesprekken

Peter Wittoeck, de leider van het Belgische team dat twee jaar geleden in Parijs mee het beruchte klimaatverdrag heeft onderhandeld, gelooft niet dat nieuwe onderhandelingen over een nieuw verdrag dat meer aangepast is aan de Amerikaanse verzuchtingen, realistisch is.

Hij vraagt zich af of het niet eerder gaat om een demagogische techniek van VS-president Trump. Hoe dan ook is zo kort na het vorige verdrag een nieuwe universele consensus zeer moeilijk, denkt hij.

Greenpeace "Trump steekt middenvinger op"

Iets minder diplomatisch ging het eraan toe bij Joeri Thijs van Greenpeace. Volgens hem heeft president Trump "zijn middenvinger opgestoken naar de wereld".

De keerzijde is dan wel dat de VS niet mee de vruchten kunnen plukken van de energietransitie zoals andere landen in Europa en Azië dat wel doen.

BBL: "Klimaatakkoord is nog niet dood"

"Choquerend", zo omschrijft Mathias Bienstman, de coördinator van de Bond Beter Leefmilieu de Amerikaanse beslissing. "De toespraak was veel agressiever en nog meer paranoïde dan ik ooit van een president van de VS had kunnen denken". Toch is het akkoord volgens hem niet afgeschreven, we moeten de hand reiken aan Amerikaanse deelstaten zoals Californië die zich wel aan de afspraken willen houden.

Meest gelezen